Reklama

6 sprawdzonych metod na zdrowe jelita

Oto, co musisz jeść, by twoje jelita dobrze pracowały.


1. Koktajle warzywno-owocowe

To prawdziwa bomba witaminowa. Spożywane regularnie pobudzają ruchy robaczkowe jelit i odżywiają ich tkanki, hamując stany zapalne oraz zapobiegają zaleganiu resztek pokarmowych. Wykorzystuj jak najświeższe warzywa i owoce, a pokrojone natychmiast zużywaj.

Przygotowuj małe ilości, by zjeść je "na raz". Koktajle warzywno-owocowe najlepiej pij na czczo albo ok. 2 godziny po posiłku. Warzywa i owoce bardzo szybko się trawią.

2. Kombucha

Zwana też grzybem herbacianym lub japońskim, ma postać galaretowatej masy w kształcie placka. Powstaje ze specjalnej kultury drożdży oraz kolonii bakterii. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

Reklama

Zawiera probiotyki oraz prebiotyki, substancje pobudzające rozwój prawidłowej flory bakteryjnej, kwas octowy, glukonowy, flawonoidy, witaminy A, E, C i z grupy B oraz mikroelementy. Aby wspomóc jelita, pij przynajmniej raz dziennie kubek napoju z kombuchy.

3. Czarny bez

Sok albo konfitura z czarnego bzu to nieocenione bogactwo kwasów organicznych i fenolowych, garbników, śluzów, witamin C oraz grupy B i prowitaminy A. Dzięki nim zapobiega przewlekłym zaparciom, przyspiesza trawienie, reguluje pracę jelit. Uszczelnia naczynka krwionośne, zapobiegając rozprzestrzenianiu się chorobotwórczych mikrobów.

Po obiedzie i kolacji wypij pół szklanki soku z czarnego bzu albo zjedz łyżkę konfitury z tych owoców. Możesz też popijać napar z kwiatów czarnego bzu - łyżeczkę suszu zalej szklanką wrzątku i wypij po 20 minutach.

4. Propolis

Jest prawdziwym rezerwuarem flawonoidów, które spowalniają utlenianie witaminy C, a co za tym idzie, zwiększają zdolność organizmu do zwalczania stanów zapalnych. Codziennie wieczorem łyżeczkę propolisu zalej połową szklanki letniej wody (nie gorętszej niż 40°C) i odstaw pod przykryciem na całą noc do rozmięknięcia. Rano rozmieszaj i wypij. Kuracja powinna trwać 6 tygodni.

5. Orzechy

Regularne jedzenie orzechów chroni jelita przed stanami zapalnymi. A wszystko dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych - oleinowego, linolowego, palmitynowego oraz stearynowego, które poprawiają wchłanianie składników odżywczych z pokarmów oraz same odżywiają wszystkie komórki organizmu.

Dodatkowo zawierają wit. E i z grupy B oraz składniki mineralne: sód, fosfor, magnez, wapń, potas, cynk i sód, które chronią przed rozwojem procesów chorobowych w jelitach. Codziennie zjadaj 7 orzechów włoskich, 5 brazylijskich albo 10 laskowych.

6. Chleb na zakwasie

Naturalny, tradycyjnie upieczony chleb, zawiera bakterie kwasu mlekowego, które regulują skład flory bakteryjnej jelit. Dzięki temu organizm łatwiej poradzi sobie z chorobotwórczymi drobnoustrojami oraz zwalcza stany zapalne. Chleb z mąki z grubego przemiału zawiera błonnik, który wymiata z jelit zbędne produkty przemiany materii, hamując ryzyko ich gnicia i fermentacji.

Łącz chleb z papryką, natką pietruszki, kapustą, brukselką, jarmużem, czarną porzeczką i cytrusami. Uwaga, osoby z nadkwasotą powinny jednak ograniczyć jego spożycie.

Zobacz również:


Na żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy