6 sposobów na lepsze wchłanianie substancji odżywczych
Czy znasz sprawdzone sposoby, aby organizm szybko przyswajał substancje odżywcze? Jest ich wiele, ale my wybraliśmy najlepsze. Oto one.
Pij co dzień przynajmniej 1,5-2 litry wody. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania jelit i organizmu. To z jej pomocą zachodzą wszystkie reakcje chemiczne oraz procesy wchłaniania i transport substancji odżywczych. Wybieraj wodę źródlaną (ma niewiele minerałów, może sięgać po nią każdy bez względu na wiek) albo średnio-zmineralizowaną, która zawiera dużo składników (od 500 do 1500 mg na litr). Jej systematyczne spożywanie pokrywa nawet do 10% dziennego zapotrzebowania na magnez i wapń.
Powinnaś jeść je tuż po obraniu lub pokrojeniu, bo ważne witaminy, jak C czy beta-karoten, szybko się rozkła- dają pod wpływem powietrza. By w peł- ni wykorzystać składniki mineralne, spożywaj owoce i warzywa na śniadanie. Staraj się też sięgać po nie 2 godziny po ostatnim posiłku z mięsem, bo w połą- czeniu z nim zalegają w żołądku i jeli- tach. To prowadzi do ich fermentacji, dolegliwości trawiennych oraz słabego wchłaniania witamin i mikroelementów.
Unikaj jedzenia mięs i ryb w towarzystwie kasz, ziemniaków czy makaronów. Węglowodany są bowiem trawione inaczej niż białka. Dlatego, jeśli połączymy te produkty, proces rozkładu i wchłaniania staje się dłuższy, pojawia się uczucie ociężałości i senności. Powstają wzdęcia, a także zaburzenia pracy układu pokarmowego i przyswajania składników odżywczych. Nasza propozycja? Jedz mięso i ryby z gotowanymi warzywami oraz surówkami. Podobnie makarony, ryż i kasze - tylko z jarzynami.
Wystrzegaj się popijania potraw winem czy innym alkoholem. Blokuje on przyswajanie wielu witamin, w tym z grupy B, D, K oraz mikroelementów - potasu i magnezu. Dodatkowo utrudnia wydzielanie enzymów trawiennych, a co za tym idzie - ogranicza rozkład pokarmów i samo wchłanianie. Jeśli masz ochotę na lampkę wina, wypij ją nie wcześniej niż 40 minut po posiłku, wtedy nie zaburzysz trawienia.
Wiele niezbędnych witamin, jak A, D, E i K, jest rozpuszczalnych w tłuszczach. Oznacza to, że aby mogły zostać przyswojone przez organizm, muszą być zjedzone w towarzystwie zdrowych tłuszczów nienasyconych. Dlatego do sałatek, surówek czy zielonych koktajli dodawaj łyżkę zdrowego oleju, np. arachidowego, z orzechów włoskich albo z laskowych. Nie tylko zawierają one cenne kwasy tłuszczowe, ułatwiające wchłanianie składników odżywczych w przewodzie pokarmowym, ale i same wpływają na lepszy stan komórek w organizmie.
Pieczywo z mąki z grubego przemiału jest bogate w mikroelementy. W łuskach ma jednak coś jeszcze - związki zwane fitynami. A te mogą zaburzać wchłanianie magnezu, żelaza czy wapnia, prowadząc do ich niedoboru w organizmie. Na szczęście wystarczy połączyć pieczywo z witaminą C, bo zawarty w niej kwas askorbinowy zapobiega przyłączaniu się pierwiastków do fityn. Jedząc zatem makarony razowe, owsiankę, kasze, staraj się łączyć je np. z czerwoną papryką, natką, kapustą, jarmużem.
Zobacz także