Reklama

Reklama

5 czynników, które mogą pogorszyć pamięć

Zdolność do zapamiętywania oraz łatwość koncentracji są bardzo indywidualne, jednak wpływa na nie kilka faktorów, które łatwo kontrolować. Oto 5 czynników, których warto unikać, by skutecznie dbać o swoje zdrowie, jednocześnie wspierając układ nerwowy i zdolność zapamiętywania.

Nieodpowiedni poziom nawodnienia i elektrolitów we krwi, zmęczenie i brak snu, zła dieta i wreszcie brak ćwiczeń - te wszystkie czynniki mogą mieć ogromny wpływ na procesy zapamiętywania. Sprawdź, jak ich unikać, prawidłowo nawadniając się, stosując odpowiednią dietę i witaminy lub elektrolity uzupełniające.

Reklama

1. Nieprawidłowe nawodnienie organizmu

Nieodpowiedni poziom nawodnienia organizmu ma znaczny wpływ na ogólne samopoczucie i działanie poszczególnych układów organizmu, w tym układu nerwowego. To właśnie dlatego sportowcy tak często sięgają po elektrolity bez recepty - wraz z potem organizm traci te cenne minerały i wymaga ich uzupełnienia. Elektrolity bez recepty zazwyczaj zawierają, oprócz chlorków i sodu,  dawkę magnezu, potasu i wapnia. Te wszystkie substancje wspierają układ nerwowy w prawidłowym działaniu. By się nie odwodnić, wypijaj co najmniej 2 litry wody na dobę i unikaj odwadniających napojów, jak kawa i alkohol.

2. Brak węglowodanów w diecie

Jadłospis pełen dań typu fast food, pełnych tłuszczy typu trans i ubogich w witaminy, elektrolity i minerały może przyczynić się w znacznym stopniu do pogorszenia pamięci. Dieta dla pamięci powinna być również bogata w węglowodany złożone, jak pełnoziarniste produkty, kasze i brązowy ryż. To one dostarczają wartościowego paliwa dla mózgu, dlatego unikanie ich, na przykład wynikające z prób odchudzania, może zakończyć się pogorszeniem zdolności zapamiętywania.

3. Uboga w witaminy dieta

Część składników odżywczych, jak witaminy z grupy B, , magnez, , potas czy wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Aby dostarczać je organizmowi wraz z pożywieniem, należy wzbogacić dietę o wartościowe pokarmy, jak warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste. Szczególnie wartościowe składniki to: tłuste ryby, oliwa z oliwek, chleb i makaron pełnoziarnisty, banany, pomidory, orzechy, pestki i migdały, ziemniaki i warzywa liściaste. Zawierają one elektrolity i minerały, których potrzebuje mózg do prawidłowego działania.

4. Brak aktywności fizycznej

Niektóre badania wskazują na bezpośredni związek pamięci i aktywności fizycznej. Brak ruchu negatywnie wpływa na procesy kojarzenia i zapamiętywania, dlatego warto do swojej codziennej rutyny włączyć aktywność fizyczną, najlepiej na świeżym powietrzu. Pamiętaj, że jeśli długotrwale trenujesz, koniecznie zadbaj o prawidłowe nawodnienie i uzupełnienie utraconych wraz z potem minerałów. Sprawdzi się woda mineralna lub elektrolity bez recepty.

5. Brak snu

Jakość i ilość nocnego odpoczynku także może mieć kluczowe znaczenie dla pamięci. Brak snu wyniszcza mózg, z kolei 7-8 godzin snu na dobę regeneruje go i pomaga usystematyzować zdobytą w ciągu dnia wiedzę, a więc i wspiera proces zapamiętywania.

 

materiał partnera

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: pamięć

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje