Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

3 przyprawy na pobudzenie apetytu

Długotrwały brak apetytu stanowi poważny problem. Może również nieść za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Dowiedz się, co powinnaś dodawać do potraw, by jedzenie znów zaczęło sprawiać ci przyjemność.

Koper włoski

Możesz wykorzystać jego nasiona. Dodawaj do ryby, kurczaka, indyka, sałatki warzywnej, zupy, kaszy lub ryżu. Nie podawaj jednak nasion w całości, najlepiej wcześniej. Zmiel je i rozdrobnij w moździerzu. Dodawaj po szczypcie do różnych dań w ciągu całego dnia.

Gorczyca

Reklama

Zawarta jest głównie w musztardzie. Zrób jej domową wersję i cienko smaruj pieczywo, gdy przyrządzasz kanapki. Dodawaj też do mięsnej marynaty. Wymieszaj: 10 łyżek zmielonych ziaren białej gorczycy, 1/2 szklanki octu jabłkowego, 1/2 szklanki wody, 1/3 łyżeczki soli. Odstaw na dobę w chłodne miejsce. Następnie przełóż mieszankę do słoiczka i pozostaw w lodówce na 3-4 dni, aby składniki się przemacerowały.

Anyż

Przygotuj herbatkę anyżową i podawaj ją 30 minut przed większym posiłkiem, najlepiej 2-3 razy w ciągu dnia. Dwie gwiazdki anyżu zalej 1/2 szklanki wrzątku. Parz pod przykryciem 10 minut, a następnie przecedź. Dodaj łyżeczkę miodu, plasterek pomarańczy. Pij ciepły napar.

Zobacz także:


Dowiedz się więcej na temat: Koper | anyż | gorczyca | brak apetytu

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje