Reklama

12 naturalnych sposobów na zdrowie

Pojawia się coraz więcej informacji dotyczących zwykłych produktów, które - odkrywane na nowo - mogą w niezwykły sposób przyczynić się do poprawy naszego zdrowia. Oto wybranych 12, które warto włączyć do codziennej diety.

Zakwas z buraków

Buraki są genialnym antyoksydantem i mają świetne działanie w profilaktyce nowotworów. Przygotowany z nich zakwasma jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości. Oczyszcza i wzmacnia krew (zwiększa liczbę czerwonych krwinek) i jest rewelacyjny w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości. Polecany przy przeziębieniach, ogólnym osłabieniu oraz anemii. Obowiązkowy dla dzieci i dorosłych osłabionych po leczeniu antybiotykami! Ponadto buraki obniżają poziom złego cholesterolu i zwiększają odporność. Poprawiają również koncentrację i przeciwdziałają miażdżycy. Świetnie odkwaszają organizm, spowalniają procesy gnilne w jelitach oraz pomagają w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu (wspierają nerki, oczyszczają organizm). Przeciwdziałają też rozwojowi szkodliwych bakterii i wspomagają pracę wątroby oraz nerek.

Reklama

Woda z cytryną

Woda z cytryną wspomaga pracę układu pokarmowego i samooczyszczanie się organizmu z toksyn, obniża poziom cholesterolu, jest przydatna w nadciśnieniu. Cytryny mają silne działanie antybakteryjne, działają więc przeciw wirusowo i wspomagają układ odpornościowy. Cytryny to także kopalnia składników odżywczych. Znajdziesz w nich witaminę C, B-kompleks, wapń, żelazo, magnez, pektyny, bioflawonoidy, potas, a nawet błonnik. Ponadto, cytryny są uważane za jeden z najbardziej alkalizujących produktów żywnościowych jaki istnieje.

Czarna malina

Czarna malina zawiera trzy razy więcej antyoksydantów niż inne owoce w tej grupie. Specjaliści sugerują, że czarne maliny ze względu na swoje właściwości mogą okazać się doskonałym sposobem na walkę z nadciśnieniem i cukrzycą. Szczególne znaczenie, jakie obecnie przypisuje się czarnej malinie, to przede wszystkim właściwości prewencyjne w nowotworach przełyku, jelita grubego i jamy ustnej.

Jarmuż

Co cennego skrywa w sobie jarmuż? Całą gamę zdrowia. Jest bogaty w błonnik, witaminy K, A i C. Dba więc o nasze oczy, jelita, skórę, włosy i paznokcie a także odporność organizmu. Zawiera wapń i żelazo w takiej dawce, że nazywany jest "wołowiną wegetarian". Pamiętajmy, że warunkiem dostępności żelaza roślinnego dla ludzkiego organizmu jest zaopatrzenie go w odpowiedni poziom witaminy C. Jarmuż jest też bogatym źródłem antyoksydantów.

Marchew

Marchew jest pomocna w unieszkodliwianiu wolnych rodników i ochronie komórek przed przedwczesnym starzeniem. Beta karoten ma właściwości blokowania związków rakotwórczych oraz wzmacniania systemu immunologicznego. Marchew to także doskonała odżywka dla ludzkich oczu. Ma właściwości obniżające cholesterol i zapobiega chorobom serca.

Imbir

Imbir jest istnym pogromcą tłuszczu, który oczyszcza organizm i działa odchudzająco. W dodatku herbatka ze świeżym plastrem imbiru podnosi naszą odporność! Podaje się go również przy utracie apetytu, dolegliwościach żołądkowych, biegunce, bólach brzucha, kolce, niestrawności, wzdęciach, bólach pooperacyjnych, chorobie lokomocyjnej, mdłościach ogólnych, a także porannych oraz wywołanych chemioterapią, reumatycznym zapaleniu stawów, artretyzmie, migrenach, infekcjach górnych dróg oddechowych, kaszlu oraz zapaleniu oskrzeli. Często stosuje się go zewnętrznie, jako środek przeciwbólowy oraz do leczenia oparzeń.

Gruszka

Gruszka pomaga zachować smukłą sylwetkę. Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Stanowego w Luizjanie wykazały, że w przypadku osób, które codziennie spożywają gruszkę, ryzyko nadwagi jest o 35 proc. niższe. Gruszka jest również bogatym źródłem witaminy C, ma wysoką zawartość błonnika, jak również stanowi doskonałe źródło potasu, magnezu.

Siemię lniane

Siemię zawiera wiele mikroelementów, cenne kwasy tłuszczowe, łatwo przyswajalne białko oraz fitohormony (zapobiegają nowotworom). Wszystko to sprawia, że siemię lniane znajduje szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej, w kuchni i w kosmetyce. Zalewane wrzątkiem na noc dwie łyżki i wypijane rano na czczo, doskonale wpływają na pracę jelit.

Kasza jaglana

Kasza jaglana wykazuje właściwości alkalizujące (odkwaszające) organizm. Jej dobroczynny wpływ na zdrowie warunkuje również odpowiedni stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do nasyconych, który wynosi 2:1. w konsekwencji zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Ma właściwości rozgrzewające, dlatego szczególnie zalecana jest przy przeziębieniach czy chorobach górnych dróg oddechowych. Dodatkowo usuwa nadmiar śluzu z organizmu, dlatego jest korzystna dla osób cierpiących na zapalenie zatok. Ponadto ze względu na właściwości antygrzybiczne uznawana jest za naturalny antybiotyk.

Ryż

Ryż dostarcza dużej ilości węglowodanów złożonych, które powinny być podstawowym źródłem energii. Stanowi cenne źródło potasu (reguluje ciśnienie krwi), magnezu (koi nerwy i poprawia koncentrację), żelaza i cynku (poprawiają odporność). Bogactwo ryżu to również witaminy z grupy B (regulują pracę układu nerwowego), witamina E (chroni przed wolnymi rodnikami) i błonnik (poprawia trawienie). Ryż sprzyja także powstaniu silnej energii, dodaje wytrwałość i przyczynia się do długowieczności.

Orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, m.in. dzięki zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają podnoszeniu się poziomu cholesterolu i trójglicerydów, a także dbają o kondycje naczyń krwionośnych. Poza tym nerkowce to skarbnica potasu (660 mg/100 g), który obniża ciśnienie tętnicze i sprawia, że serce bije regularnie. Można w nich znaleźć także magnez (292 mg/100 g), który rozszerza tętnice i chroni przed zawałem. Orzechy nerkowca wspierają również funkcjonowanie układu nerwowego, gdyż są źródłem witamin z grupy B, a zwłaszcza niacyny (1,062 mg/100 g), które koją nerwy, dodają energii, a także poprawiają koncentrację oraz pamięć. Garść orzechów nerkowca dziennie pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów.

Natka pietruszki

Zawarte w pietruszce witaminy i minerały (wapń, magnez i potas) pozytywnie wpływają na krążenie krwi, a żelazo pomaga zwalczać anemię. Pietruszka pomaga również usuwać toksyny z organizmu. Zawarta w natce pietruszki witamina A dobrze działa na wzrok, szczególnie o zmierzchu. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja jedna łyżka stołowa pietruszki. Jest też dobrym, sprawdzonym sposobem na bóle menstruacyjne. Jej działanie rozkurczające dobrze wpływa na mięśnie miednicy. Wywar z pietruszki polecany jest też na problemy z pęcherzem, prostatą i nerkami.

 

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: zdrowa żywność
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy