Przejdź na stronę główną Interia.pl

Życie z celiaką

Celiakia, inaczej choroba trzewna, to zaburzenie charakteryzuje się przede wszystkim tym, że organizm pacjenta nie toleruje glutenu, co za tym idzie jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie ścisłej diety bezglutenowej.

Co to jest gluten?

Białko, które znajduje się w takich zbożach jak:
- pszenica;
- owies;
- jęczmień;
- żyto;
- pszenica;
- płaskurka;
- kamut;
- orkisz;
- pszenżyto.

Celiakia: choroba nabyta czy wrodzona?

Reklama

Zazwyczaj objawia się w momencie, kiedy do diety dziecka po raz pierwszy wprowadzony zostaje gluten, ale nie oznacza to, że osoby dorosłe są "wolne" od tej przypadłości. Choroba może ujawnić się w każdym wieku, a szczególnie  podczas dorastania, ciąży u kobiet, po operacji, czy ciężkiej infekcji.

Celiakia jawna
- bóle i wzdęcia brzucha;
- biegunka;
- spadek masy ciała;
- zmienność nastrojów (częste napady złego humoru);
- u dzieci: zaburzenia wzrostu i problemy z właściwym rozwojem.

Celiakia skąpoobjawowa
- podwyższony poziom  cholesterolu;
- afty;
- niedorozwój szkliwa zębowego;
- ciągłe zmęczenie;
- bóle głowy;
- bóle kostne i stawowe;
- problemy z płodnością;
- problemy skórne;
- zaburzenia neurologiczne.

Celiakia ukryta

Pacjent nie zgłasza żadnych niepokojących objawów, jednak wyniki badań krwi wskazują na to, że w jego organizmie istnieją przeciwciała sugerujące tę chorobę. W tym przypadku konieczne jest stosowanie diety bezglutenowej, ponieważ należy liczyć się z tym, że w pewnym momencie pacjent będzie zmagał się z chorobą w jej pełnej postaci.

Diagnoza celiakii

Przede wszystkim należy wykonać badanie krwi, aby wstępnie stwierdzić nietolerancję glutenu. Definitywna diagnoza stawiana jest dopiero po biopsji jelit.

Leczenie celiakii

Jedyną skuteczną terapią jest przejście na dietę bezglutenową, na zawsze. Wbrew pozorom nie jest ona tak kłopotliwa, jak mogłoby się wydawać. Na rynku istnieje bowiem wiele produktów przeznaczonych dla osób cierpiących na celiakię (chleby, makarony, ciastka, spody do pizzy itp.). Rozpoznasz je dzięki umieszczonym na opakowaniu "przekreślonym kłosie" , który jest symbolem produktów bezglutenowych.  

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje