Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl
Tajemnica mięty

Zioła - właściwości mięty

Mięta to nie tylko herbatka pomocna przy problemach żołądkowych. Ma szereg właściwości leczniczych, o których nie wszyscy wiedzą.

Na świecie występuje ponad trzydzieści gatunków, do najbardziej popularnych należy mięta pieprzowa. Zawiera karoten, rutynę, witaminę A i C a także żelazo, magnez, wapń,  potas. Warto bliżej przyjrzeć się tej najstarszej na świecie leczniczej roślinie.

Reklama

Miętę można stosować w formie naparu, który przygotowuje się ze świeżych lub suszonych liści, zalewając je wrzątkiem i zaparzając przez  pięciu minut. Tak przygotowany napój można pić na ciepło i na zimno. Jeśli chodzi o moc i skuteczność działania zioła, to nie ma różnicy pomiędzy miętą suszoną a świeżą.

Zastosowanie

Mięta jest niezastąpiona przy leczeniach dolegliwości żołądkowych. Pobudza trawienie, przez zwiększenie wydzielania żółci wpływa pozytywnie na pracę żołądka, łagodzi kolkę, wzdęcia. Pomaga przy skurczach żołądka, zgadze, mdłościach, wymiotach.

Gdy mamy zły nastrój i zmęczenie warto napić się herbaty miętowej, pomoże nam się uspokoić a także jest skuteczna w walce z bezsennością, migreną czy nerwobólami. Ma też działanie rozkurczowe, co wykorzystywane jest przy łagodzeniu bóli menstruacyjnych.

Mięta może również pomóc w walce z przeziębieniem czy grypą. Przy uporczywym kaszlu często zalecane są inhalacje z wykorzystaniem olejku lub liście mięty.

Pomoc w czasie ciąży

Herbata miętowa doskonale radzi sobie z dolegliwościami w czasie ciąży. Przeciwdziała porannym mdłościom i wzdęciom. Mięta zawiera niewielką ilość kofeiny, dlatego skutecznie może zastąpić kawę, która jest odradzana w czasie ciąży.  


Dowiedz się więcej na temat: mięta

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje