Przejdź na stronę główną Interia.pl

Dlaczego warto jeść brokuły?

​Amerykańscy naukowcy dowiedli, że spożywanie brokułów korzystnie wpływa na nasz organizm. W jaki sposób ? Zaraz się o tym dowiecie.



Przede wszystkim brokuły są źródłem kwasu foliowego oraz witaminy B, które są odpowiedzialne za tworzenie DNA, komórek i syntezy białek, dlatego szczególnie kobietom w ciąży zaleca się aby spożywały jak najwięcej brokułów, ponieważ pomagają odpowiednio rozwijać układ nerwowy płodu.

Bomba witaminowa

Reklama

Brokuły zawierają w sobie witaminy C, K , A, B są źródłem manganu, potasu, fosforu, białka, magnezu oraz błonnika, który jest odpowiedzialny za lepsze wchłanianie składników odżywczych.

Depresja i miesiączka

Naukowcy dowiedli, że brokuły pomagają także na zmniejszenie objawów depresji oraz dolegliwości przedmiesiączkowych. Jak to się dzieje ? Wszystko za sprawą kwasu foliowego znajdującego się w brokułach. Kwas foliowy pomaga wytworzyć w organizmie hormon serotoniny, który jest odpowiedzialny z redukowanie objawów depresji.

A jak jest z dolegliwościami przedmiesiączkowymi ? Otóż jak się okazuje brokuły to także bardzo dobre warzywo moczopędne, pomaga zmniejszyć opuchnięcia, które zazwyczaj masz przed miesiączką przez co nie czujesz się ociężała.

Walka z rakiem

Flawonoidy - to one obniżają substancje rakotwórcze między innymi raka piersi, szyjki macicy, jajników. Za sprawą enzymów pomagają również pozbyć się z organizmu różnych szkodliwych toksyn.

Jak widać warto jeść brokuły. Zaleca się, aby gotować je około 2 - 3 minut, dłuższy czas może je rozgotować i niestety stracą one swoje wartości odżywcze. Można delikatnie doprawić do smaku.

Dowiedz się więcej na temat: brokuły

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje