Reklama

Zrób to już teraz!

W połowie lutego możemy zacząć już szykować rozsady wczesnych warzyw – cebuli, pora, selera, sałaty.

Przed wysianiem nasion do doniczek torfowych lub wielodoniczek, skrzyneczek lub kuwet, zabezpieczmy je przed chorobami, pleśnią - użyjmy wyciągu z czosnku lub Bioczosu. Rozsady dobrze się utrzymują w sprasowanym kompoście, otoczonym siatką.

Nasiona wysiewamy do pojedynczych pojemników po dwa lub trzy - gdy wykiełkują zostawiamy najsilniejszą roślinę. Pory i cebule rozdzielamy dopiero w momencie przesadzania na miejsca stałe.

Żeby wykiełkowały i zdrowo rosły, zapewnijmy im dużo światła, temperaturę 18-25°C. Nie podlewamy rozsad, ale regularnie, dokładnie je zraszamy, przynajmniej raz dziennie.

Reklama

Robimy domową szklarenkę. W pojemnik z rozsadami wbijamy patyczki do szaszłyków, na nich rozpościeramy przezroczystą folię lub plastikową osłonę. Taka szklarenka ustabilizuje i temperaturę, i wilgotność, które powinny być stałe.

Do ziemi rośliny przesadzamy pojedynczo, w dołkach umieszczając bryły korzeniowe.

Więcej porad:

Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę!

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?


Rewia
Dowiedz się więcej na temat: warzywa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy