Reklama

Żeby nic się nie zmarnowało

​Podobno Polacy wyrzucają rocznie do śmieci 9 mln ton żywności! Pomyśl, ile z niej byłoby zdatne do spożycia, gdyby odpowiednio ją przechowywać. Sprawdź jak.

Chętnie, dbając o portfel, kupujemy żywność w dużych opakowaniach. Są tańsze, ale mało praktyczne na co dzień, tym bardziej że po ich otwarciu zawartość trzeba odpowiednio przechowywać.

Sprawdź, co więc zrobić, by nie marnować produktów żywnościowych i gotowego jedzenia.

Wiele zalet

Z pomocą przychodzą tu pojemniki na żywność. Ich szczelne zamknięcie ma dwa zadania - po pierwsze, na jedzenie nie wpływają warunki zewnętrzne, czyli suche powietrze czy wilgoć.

Jednak, co także ważne - gotowe, schowane w nich dania nie będą przechodziły zapachami innych potraw i same również nie będą "perfumować" lodówki.

Reklama

Zalet pojemników jest więcej. Posegregujesz wszystkie produkty w lodówce, by mieć do nich lepszy dostęp.

Dodatkowo większość pudełek może służyć za naczynie do odgrzewania w mikrofalówce. W niektórych pojemnikach silikonowych można nawet gotować na parze, a także piec ciasta!

Udekoruj

Produkty sypkie - takie, jak kasza, mąka czy kawa możesz przechowywać w dużych, szczelnych słojach. Będą nie tylko praktyczne, ale jeśli ustawisz kilka obok siebie, mogą być także ozdobą kuchni.

Zaoszczędzisz również miejsce w spiżarce czy szafkach kuchennych.

Dodatkowe funkcje

Gdy myślisz o dłuższym przechowywaniu gotowych produktów, warto wybrać takie pojemniki z małym obrotowym kalendarzem. Po przełożeniu do pudełka żywności, ustaw pokrętłem bieżący miesiąc. Dzięki temu będziesz wiedzieć, od kiedy leży ona w lodówce i czy nie jest przeterminowana.

Możesz także oznaczyć pudełko zapisując datę markerem na przyklejonym plastrze.

Nie tylko w domu

Coraz częściej osoby dbające o linię noszą własnoręcznie przygotowane jedzenie do pracy. W tym także mogą przydać się pojemniki na żywność.

Wśród nich wybór jest ogromny, bo w jednym pudełku może być odgrodzona część np. na mięso, czy kaszę, od mniejszej przegródki na sałatkę.

Tego typu opakowania z dodatkowymi, zamykanymi wewnątrz pudełeczkami sprawdzą się także świetnie na śniadania do szkoły.

Główna część przeznaczona jest wtedy na kanapkę, ale w całym pudełku zmieści się także batonik zbożowy, pokrojone owoce, mieszanka orzechów lub muesli z jogurtem.

Kilka trików

Są też i domowe sposoby na przechowywanie żywności. Na przykład chleb, żeby nie sczerstwiał - trzymaj zawinięty w materiałową ściereczkę.

Masło będzie zawsze idealnie miękkie i gotowe do smarowania, gdy zamkniesz je w maselniczce z wodą. Zimna woda będzie je chłodzić na tyle, by się nie zepsuło, ale nie trzeba go będzie rozmrażać. Nie musisz go wtedy trzymać w lodówce.

41/2014 Tele Tydzień

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy