Reklama

Reklama

Proste i szybkie propozycje walentynkowe. Jak trafić przez żołądek do serca?

Walentynki to wyjątkowa okazja, by wspólnie spędzić czas z ukochaną osobą. Musi być miło, ale też oczywiście bardzo smacznie. Brak możliwości udania się do restauracji może stanowić idealną okazję do tego, by wykazać się kulinarnie. Nie oznacza to oczywiście, że w kuchni należy spędzić wiele godzin, istnieją bowiem proste i sprawdzone przepisy, by trafić przez żołądek do serca.

Kochani chciałabym was przekonać, że nie tylko jedzenie, ale także gotowanie, może być przyjemnością! Walentynki to obecnie bardzo popularne święto. Jako że mamy ograniczone opcje, jeśli chodzi o wychodzenie na zewnątrz, to zachęcam was do tego. O ile to zwykle panie chętnie przygotowują swoim ukochanym coś smacznego, o tyle tym razem chcę nakłonić do tego również panów. Oczywiście w grę wchodzi też wspólne kucharzenie- uwierzcie mi na słowo, że to doskonały pomysł nawet na jedną z pierwszych randek.  

Co przygotować na romantyczne spotkanie walentynkowe? To nie musi być wykwintny deser

Reklama

Zwykle stawiamy na desery. Różnego rodzaju ciastka, ciasta, a nawet torty (w przypadku tych bardziej zaawansowanych kulinarnie) zawsze się sprawdzają. Ci, którzy nie przepadają za pieczeniem, nie powinni jednak przygotowywać skomplikowanego tortu. Istnieje bowiem ryzyko niepowodzenia pomimo spędzenia wielu godzin w kuchni.

Po nieudolnej próbie łatwo się też zniechęcić. Proponuję do pucharków lub nawet szklanek ułożyć obrane, a następnie pokrojone owoce (np. jabłka, gruszki, pomarańcze). Dodać bitą śmietanę (prosto możemy zrobić ubijając z cukrem śmietankę 30 lub 36 proc.), a następnie pokruszyć na wierzch ciasteczka np. herbatniki.

Jeszcze lepiej na suchej patelni uprażyć ulubione orzechy, czy to włoskie, laskowe czy np. migdały, posiekać i nimi obsypać deser. Zimą zamiast świeżych owoców podajmy te z syropu, takie jak: brzoskwinie, ananasy czy gruszki. Sprawdzą się też oryginalne koktajle - zarówno alkoholowe, jak i bezalkoholowe z dodatkiem świeżych albo mrożonych owoców. Wystarczy odrobina szampana i sorbet owocowy w postaci gałki lodów. Poniższa propozycja na pewno sprawdzi się na walentynkową kolację. Można serwować ją z winem alkoholowym, jak również bezalkoholowym.

Składniki

  • mrożone truskawki
  • 1 kieliszek wina musującego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Mrożone truskawki zmiksować i posłodzić, nałożyć do szampanówek, zalać winem musującym, udekorować świeżą miętą. Uwaga! Do przygotowania sorbetu z mrożonych owoców potrzebny jest mikser o bardzo ostrym nożu. Jeśli nie mamy takiego urządzenia, truskawki trzeba lekko rozmrozić, zmiksować w blenderze, włożyć do zamrażarki na kilka godzin i mieszać od czasu do czasu - aż do powstania odpowiedniej, przypominającej kryształki, konsystencji.

Nie zapominajcie też o naturalnych afrodyzjakach, jednym z nich jest uwielbiana niemal przez wszystkich bez wyjątku, czekolada. Szybkie brownie albo po prostu kostki czekolady, serwowane jako słodka przekąska, na pewno zdadzą egzamin.  

Wytrawne walentynki - nie tylko na słodko

Przygotowanie kolacji to wyzwanie, jednak nie tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Na co warto postawić? Osobiście uważam, że sprawdzi się na przykład gotowe ciasto francuskie. Smakuje i wygląda znakomicie.

Można do tego wykonać proste nadzienie na bazie szpinaku oraz koziego serca, a całość zapiec w piekarniku. W ciągu kilku minut gotowy będzie smaczny i efektowny posiłek. Szybką i ciekawą propozycją jest też pieczony ser camembert z dodatkiem żurawiny oraz posypką z orzechów włoskich. Wystarczy zakupić dobrej jakości ser i zapiec w piekarniku (ok. 10-12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza) do tego żurawina i gotowe!

Miłośnicy mięsa mogą postawić na pieczoną kaczkę nadziewaną kwaśnymi jabłkami. Jej wykonanie jest co prawda czasochłonne, ale bardzo proste. Wystarczy w sklepie kupić tuszkę kaczki, którą należy z wszystkich stron przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, nafaszerować obranymi ćwiartkami jabłek i zapiec w piekarniku.

Walentynki mogą też stać się okazją do skosztowania czegoś niepopularnego albo produktów, po które nie sięgamy zbyt często. Co powiecie na krewetki albo innego rodzaju owoce morza? Ich przygotowanie jest proste, bo często wystarczy je przyprawić i podsmażyć na patelni. Do tego makaron i oryginalny posiłek w sam raz na walentynkowy wieczór we dwoje.

Pamiętajmy, że w przypadku bardziej złożonej kolacji warto połączyć siły i zaangażować do pracy ukochaną osobę, a także dzieciaki. To doskonała okazja do tego, żeby produktywnie, wspólnie spędzić czas, a dodatkowo zjeść coś pysznego.

Nie tylko potrawa. Ważne jest, jak będzie się prezentować

Jeśli chcemy celnie trafić przez żołądek do serca, to warto zadbać o odpowiednie podanie posiłku. To naprawdę prosta sprawa, która jest swojego rodzaju “kropką nad i". W przypadku deseru sprawdzą się na przykład listki mięty oraz karmelizowana skórka z pomarańczy lub cytryny.

Jeśli mężczyzna chce być romantyczny i zaimponować kobiecie, to warto postawić też na płatki kwiatów. Miejmy na uwadze, że niektóre z nich są jadalne! Całość nie tylko wygląda, ale i smakuje imponująco. Ważna jest też oprawa stołu. Elegancka zastawa stołowa, kwiaty w wazonie, świece na stole, serwety i wykwintne podanie dania. Zadbajmy o szczegóły - spaghetti z krewetkami ozdóbmy natką pietruszki, a kaczkę z jabłkami plasterkami świeżych jabłek. Im bardziej oryginalnie, tym lepiej. Kto wie, może to właśnie walentynki będą dla was okazją do odkrycia w sobie talentu kulinarnego. Tak więc, moi kochani, życzę wam miłości i wszystkiego smacznego.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: Ewa Wachowicz

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje