Przejdź na stronę główną Interia.pl

Smaki zza miedzy

Polaków dziwi, że w prawdziwym ukraińskim barszczu pływa fasolka z tartym burakiem, ziemniakami i kapustą. Ukraińcom z kolei nie mieści się w głowie, że my do tej zupy - oprócz świątecznych uszek - nie wrzucamy już nic więcej. Jeśli chodzi o "ruskie" pierogi, to najbardziej rosyjskie są tak naprawdę te z mięsem, a nadziewane ziemniakami, kapustą, serem czy wiśniami - tak bardzo popularne w Polsce - zdecydowanie pochodzą z... Ukrainy. To tylko początek sekretów ukraińskiej kuchni, które w swojej debiutanckiej książce kucharskiej Ukraina Smaków odkrywa przed polskimi czytelnikami Aniela Redelbach.


Reklama

"Na temat historii, języka czy polityki w kontekście polsko-ukraińskim trudno cokolwiek jeszcze dodać. Natomiast temat smaku, z którym ciągle spotykamy się w naszym codziennym życiu, jest niewyczerpany. Dlatego powstała ta książka - zaproszenie do Ukrainy Smaków" - pisze we wstępie Autorka - pochodząca z Ukrainy zawodowa kucharka.

Potrawy na każdą okazję

W "Ukrainie Smaków" znajdziemy około 50 przepisów tradycyjnej kuchni ukraińskiej w aranżacji Anieli Redelbach. Zamieszczono tam propozycje przystawek do dania głównego, przekąsek na każdą porę dnia, a nawet zakąsek, które będą świetnym uzupełnieniem wszelkich trunków. W książce nie zabrakło oczywiście także dań głównych: zup, potraw mięsnych, rybnych i mącznych. Wśród tych ostatnich naczelne miejsce zajmują pierogi - Autorka podaje aż trzy przepisy na pierogowe ciasto i wiele wariantów słonego i słodkiego farszu! Wisienką na torcie są słodkości - wypieki i desery - oraz tradycyjne nalewki. Przepisy z kuchni ukraińskiej można łatwo wkomponować zarówno w codzienny, jak i odświętny jadłospis, łącząc potrawy naszych wschodnich sąsiadów ze swojskimi przysmakami. Szeroki wybór dań na każdą okazję sprawi, że mając "Ukrainę Smaków" na swojej półce, będziemy często po nią sięgać.

 Przepisy w dobrej oprawie

Przepisy zostały zaprezentowane bardzo przejrzyście - każdemu towarzyszy lista składników, która ułatwi zakupy, oraz cała procedura przygotowania, zapisana w punktach, w formie krótkich poleceń. Dzięki temu podczas gotowania dokładnie wiadomo, co należy zrobić, a żadnego kroku nie da się przeoczyć. Każdy przepis jest wzbogacony krótkim tekstem przybliżającym czytelnikom pochodzenie danej potrawy, jej znaczenie w ukraińskiej tradycji kulinarnej oraz związane z nią prywatne wspomnienia Autorki. Przepisom towarzyszą "apetyczne" całostronicowe fotografie przyrządzonych potraw, wykonane specjalnie na potrzeby "Ukrainy Smaków". Są nie tylko ucztą dla oka, lecz także punktem odniesienia dla tych, którzy nigdy wcześniej nie mieli do czynienia z kuchnią ukraińską.

Przez żołądek do... szczęścia



Aniela Redelbach pochodzi z Wołynia na Ukrainie, a od 10 lat mieszka w Polsce. Przyrządzania tradycyjnych ukraińskich potraw nauczyła się od babć i rodziców, a tajniki kuchni z różnych zakątków świata zgłębiła pod okiem najlepszych szefów kuchni. Sama również uczy - prowadzi warsztaty kulinarne - nie tylko ukraińskie, ale też francuskie, gruzińskie czy tajskie. Brała udział w ukraińskiej edycji programu "Hell's Kitchen" i warsztatach Kuchni +.

Gotowanie jest dla niej niekończącą się przygodą - ciągle podróżuje, odkrywając nowe smaki. Gdziekolwiek jedzie, uczy się przyrządzać lokalne potrawy i dosłownie "od kuchni" poznaje nowe kultury. W swoim podpoznańskim domu stworzyła prawdziwie rodzinną kuchnię, w której przeplatają się akcenty ukraińskie, polskie i zupełnie egzotyczne. Wyznaje zasadę, że "rozsądna kuchnia, nawet najprostsza, czyni dom szczęśliwym". Poprzez swoją debiutancką książkę Aniela Redelbach chce podzielić się odrobiną tego szczęścia z polskimi czytelnikami.

 

 

 

 

 

 

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje