Reklama

Reklama

Kahła, czyli zdrowie w arabskim wydaniu

Kawa towarzyszy nam podczas spotkań ze znajomymi, poważnych dyskusji, czy chwil sam na sam z książką. Przez lata obecności w zachodniej kulturze wokół napoju narosło wiele mitów. W pamięci konsumentów zatarło się pochodzenie i pierwotne przeznaczenie kawy. Kto pierwszy zaparzył ziarna kawowca? Odpowiedź znajdziecie w poniższym artykule.

Arabika: skąd tak naprawdę pochodzi?

O pobudzającym działaniu ziaren kawowca przekonali się mieszkańcy dzisiejszej Etiopii. Zaobserwowali bowiem rozbrykane kozice górskie, które po zjedzeniu kilku owoców tej rośliny tłukły się rogami przez wiele godzin. Jednak pierwsze pisemne świadectwa pochodzą z Bliskiego Wschodu, a dokładniej z terenu współczesnego Jemenu.

Reklama

To właśnie Arabowie zmielili i zaparzyli po raz pierwszy ziarna kawowca, uzyskując aromatyczny oraz pobudzający napój. Arabika, bo tak nazwali ją arabscy uczeni, szybko podbiła serca mieszkańców całego Bliskiego Wschodu. Ekspansja islamu, a co za tym idzie kultury arabskiej, przyczyniła się do wzrostu popularności kawy w innych rejonach świata. Co ciekawe, w czasach przed islamskich była nieodzownym elementem tzw. madżlisów, czyli plemiennych narad.

Jak Arabowie nauczyli nas picia kawy?

Kawa jest bardzo ważnym elementem kultury arabskiej. Tradycyjny bliskowschodni dzbanek do podawania kawy widnieje na emirackim dirhamie i jest elementem dziedzictwa narodowego. Dallę, bo tak się nazywa po arabsku, można zauważyć także na lotniskach i w galeriach handlowych, gdzie z dumą reprezentuje gościnność mieszkańców Zatoki Perskiej.

Podczas wizyty w jakimkolwiek arabskim kraju nietrudno natknąć się na kawiarnie. To miejsce spotkań i dyskusji na gorące tematy przy filiżance ulubionego napoju. Większość antropologów zgadza się z tezą, że współczesne kawiarnie wywodzą się ze wspomnianych wyżej madżlisów. W końcu podstawowym założeniem obu instytucji jest integracja społeczna.

"Kawiarnie od zawsze były miejscem intelektualnych i politycznych debat. Są odpowiedzią na naszą potrzebę społecznej integracji i komunikacji z innymi ludźmi" - pisze Catherine M. Tucker z Uniwersytetu w Indianie.

Na następnej stronie dowiesz się, w jaki sposób zaparzyć kawę po arabsku >>>

***Zobacz także***

Dowiedz się więcej na temat: Kawa | arabika | Bliski Wschód | Jemen | Imperium Osmańskie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje