Reklama

Śliwki nie tylko w kompocie. Jak kulinarnie wykorzystać te owoce?

Późnym latem i jesienią popularnością cieszą się śliwki. Owoce te są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Co więcej, można zajadać się nimi “solo” albo też wykorzystać kulinarnie na szereg różnych sposobów. Podpowiem wam, co można z nich zrobić.

Zupa śliwkowa z pianką z białek

Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, to zdecydowanie lepiej sięgnąć po śliwkę niż na przykład batonika. Owoce te bogate są w błonnik, dzięki czemu wspomagają proces trawienia. Oprócz tego zawierają magnez i witaminę B6. Jedną z pozycji, które w moim rodzinnym domu cieszyły się ogromną popularnością (zwłaszcza wśród najmłodszych) była zupa śliwkowa z pianką z białek. Oto przepis. 

Składniki:

Reklama
  • 1 kg śliwek węgierek bez pestek
  • 3 goździki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru

Pianki:

  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

  1. Śliwki wypestkować, wrzucić do garnka, zalać wodą - tak, by ledwie zakryła owoce. Dorzucić goździki oraz cynamon. Przykryć i gotować do momentu, aż śliwki zaczną się rozpadać. 
  2. Następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować - ja zdecydowanie polecam przecieranie, bowiem tylko wtedy mamy pewność, że w potrawie nie zostanie żadna skórka.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. 
  4. Zahartować odrobiną gorących, przetartych śliwek, przelać do garnka z zupą i wymieszać. 
  5. W razie potrzeby można dosłodzić lub zakwasić sokiem z cytryny. 
  6. Podawać z piankami. 
  7. Białka ubić z solą, utrwalić cukrem. 
  8. Gdy piana stanie się szklista, "położyć" ją łyżką na gotującej się wodzie. 
  9. Wielkość pianek zależy od naszych upodobań. Można zrobić kilka mniejszych lub jedną większą, która wypełni cały talerz. 
  10. Dodatkowo, już na talerzu, piankę oprószyć cynamonem.

Zobacz też: Ewa Wachowicz poleca przepisy z grzybami. Palce lizać

Mus śliwkowy z kakao

Śliwki są wdzięcznym materiałem na przetwory. Najczęściej robimy z nich powidła. Ja natomiast chcę podzielić się z wami recepturą na pyszny mus śliwkowy z domieszką kakao.

Składniki:

  • 2½ kg śliwek
  • 700 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 200 g kakao

Opis przygotowania:

  1. Śliwki umyć, wyjąć pestki. Owoce przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. 
  2. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem, wymieszać i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 godziny.
  3. Pod tym czasie dodać kakao i smażyć jeszcze przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. 
  4. Gorący mus nałożyć do słoików. Zakręcić i postawić do góry dnem. Nie pasteryzować. 

Doskonałe jako smarowidło do chleba. Śliwki można też wykorzystać do zrobienia wytrawnej przystawki. 

Polecamy też: Przepisy Ewy Wachowicz na letnie desery. Zrobisz je w kilka minut!

Śliwki w boczku

Składniki:

  • śliwki
  • ser kozi
  • boczek wędzony
  • oliwa do skropienia formy

 Do podania:

  • rukola
  • pomidorki koktajlowe

Opis przygotowania:

  1. Śliwki wypestkować, nie docinając do końca. 
  2. W miejsce pestek włożyć ser kozi. 
  3. Owinąć dużym plastrem boczku. 
  4. Spiąć wykałaczkami. 
  5. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropionym wcześniej oliwą. 
  6. Piec w temp. 180 st. C tak długo, aż boczek się zezłoci. 
  7. Podawać w towarzystwie rukoli i pomidorków koktajlowych.

Sprawdź też: Co można zrobić z fasolki szparagowej? Przepisy Ewy Wachowicz

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Nie wyobrażam sobie nie wykorzystać tych owoców do przygotowania ciasta. Polecam jogurtowe z dodatkiem śliwek.

Składniki:

  • 2½ szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1½ łyżki płatków owsianych
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • śliwki
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. 
  2. Do miski wsypać mąkę, cukier, płatki owsiane, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
  3. Do drugiej miski wbić jajka, wlać jogurt naturalny, olej i wszystko zmiksować. 
  4. Następnie do sypkich składników dodać składniki mokre i dokładnie wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem, natłuszczonej i wysypanej bułką tartą). Wyrównać. 
  6. Na cieście ułożyć połówki śliwek. Piec przez ok. 50 minut w temp. 180 st. C. 
  7. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Śliwki na cieście francuskim

Jeśli nie jesteście fanami pieczenia, ale chcecie zrobić deser śliwkowy to proponuję wykorzystać do tego gotowe ciasto francuskie.

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • 800 g śliwek
  • białe wytrawne wino
  • 5 łyżek cukru
  • 3 szt. goździków
  •  ½ łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżka masła 
  • mąka do podsypania
  • do dekoracji: płatki migdałowe

Opis przygotowania:

  1. Ciasto francuskie rozwinąć i lekko rozwałkować. Jeśli zacznie się lepić, podsypać mąką.
  2. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  3. Uformować brzegi lub odkroić nadmiar ciasta i wykleić nim boki placka.
  4. Pozbawione pestek śliwki przesmażyć na odrobinie zbrązowionego masła, dolać wino, posłodzić, dodać goździki i cynamon. 
  5. Dokładnie wymieszać, po czym dusić tak długo, aż owoce zaczną pływać w gęstym syropie.
  6. Śliwki odsączyć na łyżce cedzakowej i nałożyć na ciasto. 
  7. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 25 minut.
  8. Sos spod śliwek zredukować. 
  9. Na talerzyku zrobić szlaczek z gęstego, śliwkowego syropu.
  10. Nałożyć kawałek ciasta. Udekorować płatkami migdałów - uprażonymi na suchej patelni.

Jak sami widzicie, przepisów na wykorzystanie śliwek jest bez liku. Można przygotowywać z nich potrawy na słodko, jak i na słono. Wszystko zależy od waszych preferencji kulinarnych. Mam nadzieję, że powyższe receptury przypadną wam do gustu.

Polecamy również: Ewa Wachowicz poleca przepisy na naleśniki. Odkryj je na nowo

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Ewa Wachowicz | Ewa Wachowicz przepisy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama