Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wielkanocne inspiracje

Wesołych Świąt i smacznego jajka!

Zaskocz gości i domowników efektownie podanymi daniami z jajek.

Sałatka warstwowa

Składniki na 6 sztuk: 6 jajek, pęczek natki, 1/2 pęczka szczypiorku, 5-7 dag rzeżuchy (niewielki pojemniczek), łyżka octu winnego, 50 dag kremowego jogurtu naturalnego, pieprz, cukier, 20 dag szynki konserwowej, 20 dag pomidorków koktajlowych, listki sałaty karbowanej lub lodowej (do dekoracji), sól

Reklama

Przygotowanie:

1. Jajka włóż do garnka i zalej taką ilością wody, aby je całkowicie zakryła. Dodaj dwie łyżeczki soli - dzięki temu skorupka będzie lepiej odchodziła po ugotowaniu. Od momentu wrzenia wody gotuj jajka ok. 8 min. Następnie od razu odlej wrzątek, przelej je zimną wodą, ostudź i obierz.

2. Pomidorki koktajlowe i sałatę umyj i osącz na sitku. Szczypiorek i natkę umyj pod bieżącą wodą i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem. Następnie posiekaj nożem (lub potnij nożyczkami) i wymieszaj z jogurtem. Dodaj łyżkę octu winnego, pół opakowania rzeżuchy, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.

3. Jajka pokrój w grube plastry, szynkę konserwową w cienkie paseczki, a pomidorki koktajlowe - w plasterki.

4. W salaterce lub pucharkach deserowych układaj warstwami pomidory, jajka i szynkę, każdą warstwę polewaj sosem jogurtowym. Wierzch sałatki udekoruj porwanymi na małe kawałki listkami sałaty i pomidorkami, posyp pozostałą rzeżuchą.

5. Podawaj jako przystawkę z pieczywem i wędliną.

Przygotowanie: 35 minut

Porcja: 270 kalorii

Złociste połówki

Składniki na 12 porcji: 6 jajek, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, szklanka mleka, 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1/2 szklanki śmietany, suszony tymianek, 2 ząbki czosnku, 15 dag żółtego sera, sól, pieprz, natka pietruszki, masło do wysmarowania formy, 1/2 strąka czerwonej papryki

Przygotowanie:

1. Jajka włóż do garnka i zalej taką ilością wody, aby je zakryła. Dodaj dwie łyżeczki soli (dzięki temu skorupka będzie lepiej odchodziła po ugotowaniu). Od momentu wrzenia wody gotuj jajka 8 min. Przelej je zimną wodą i obierz.

2. Masło włóż do rondelka i roztop na małym ogniu. Na płynny tłuszcz wsyp mąkę i mieszaj trzepaczką, aż składniki idealnie się połączą. Wlej mleko i energicznie mieszaj trzepaczką aby nie powstały grudki. Dodaj koncentrat pomidorowy, śmietanę i tymianek. Mieszając, podgrzewaj na małym ogniu 10 minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem.

3. Paprykę pokrój w paski. Ser żółty zetrzyj na drobnej tarce. Jajka przekrój na połówki i wyjmij żółtka. Dodaj je do startego sera i ugnieć na gładką masę widelcem, dopraw solą i pieprzem. Farszem wypełnij białka jajek.

4. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wlej sos, ułóż w nim jajka farszem do góry. Zapiekaj ok. 15 min w temperaturze 180° C. Podawaj natychmiast po wyjęciu, posypane natką pietruszki, tymiankiem i udekorowane paskami czerwonej papryki.

Przygotowanie: 40 minut

Porcja: 180 kalorii

Bajkowa dekoracja

Składniki na 8 porcji: 8 jajek na twardo, majonez, pomidorek koktajlowy, 6 plasterków rzodkiewki, pieprz ziarnisty, 2 oliwki, plasterek żółtego sera, 2 plasterki surowej marchewki, pasek czerwonej papryki, szczypiorek, natka pietruszki, wykałaczki

Przygotowanie:

1. Zrób myszki: weź trzy jajka ugotowane na twardo, odetnij ostrym nożem dolną szerszą część tak, aby po ułożeniu jajko stało stabilnie. Nożem zrób nacięcia w jajku w miejscu, gdzie mają być uszy. Delikatnie wciśnij w nie plasterki rzodkiewki. Z ziarenek pieprzu zrób każdej myszce oczy i nosek. Z natki pietruszki lub szczypiorku zrób wąsy i ogonki.

2. Przygotuj muchomorki: w dwóch jajkach zetnij z obu końców po małym plasterku białka. Pomidorka umyj, osusz, następnie przekrój na pół. Ułóż na jajkach, tworząc kapelusze, zrób kropki z majonezu.

3. Tak zrobisz kotki: w dwóch jajkach odetnij ostrym nożem dolną część, aby jajko stało stabilnie. Nożem zrób nacięcia w jajku, gdzie kotek będzie miał uszy i delikatnie wciśnij w nie trójkąty wycięte z marchewki. Z plasterków oliwek zrób oczy, zaś nosek z ziarenek pieprzu. Szczypiorek posłuży za wąsy oraz ogonki.

4. Żaglówka: Jajko przekrój na pół. Plasterek sera przekrój tak, by powstały dwa trójkąty. Ser nabij na wykałaczki, tworząc żagiel. Na końcu wykałaczki umieść kostki papryki.

Przygotowanie: 15 minut

Porcja: 290 kalorii

Jaja faszerowane

Składniki na 12 porcji: 6 jajek na twardo, 10 dag twarożku kremowego, łyżeczka chrzanu, 2 łyżki żurawiny do mięs, szczypta mielonej papryki, kilka owoców suszonej

żurawiny, 10 dag bryndzy, 3 łyżki siekanej natki pietruszki oraz szczypiorku, 2 łyżki majonezu, kilka plasterków świeżego kiwi, 2 łyżki śmietany, łyżeczka musztardy, 2 ząbki czosnku, szczypta szafranu, kilka plasterków czarnej oliwki, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Jajka obierz, przekrój na połówki. Wyjmij z nich żółtka i odłóż je - będą jeszcze potrzebne.

2. Przygotuj różowy farsz: twarożek wymieszaj z łyżeczką chrzanu, żurawiną, mieloną papryką i odrobiną soli do smaku. Masę włóż do szprycki i napełnij nią połówki jajek. Udekoruj suszonymi owocami żurawiny oraz świeżą natką pietruszki.

3. Przygotuj zielony farsz: bryndzę dobrze wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem i majonezem. Dopraw solą. Następnie połówki jajek napełnij farszem, udekoruj je plasterkami kiwi oraz szczypiorkiem.

4. Zrób żółty farsz: odłożone żółtka jajek rozgnieć dokładnie widelcem, dodaj śmietanę, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę i szczyptę szafranu. Dopraw odrobiną soli i ewentualnie pieprzem. Napełnij połówki jajek i ozdób je plasterkami oliwek.

5. Jajka podawaj jako przystawkę z grzankami jasnego pieczywa, masłem ziołowym i wędliną.

Przygotowanie: 30 minut

Porcja: 150 kalorii

Świat i Ludzie 16/2011