Reklama

Reklama

Wielkanocne inspiracje

Trzy świąteczne serniki

Z konfiturą, na kruszonce lub gotowany - wybierz i przygotuj swój ulubiony sernik. Bez tego ciasta nie ma świąt!

Na kruchym cieście


Składniki dla: 16

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki tortowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 margaryna lub masło

Składniki na masę serową

  • 1 kg tłustego sera trzykrotnie mielonego,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka kaszy manny,
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru,
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g rodzynek, migdałów itp.

Reklama

Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy szybko na stolnicy, następnie dzielimy na pół i wkładamy na dwie godziny do zamrażalnika. (Białka zachowujemy, gdyż będą nam potrzebne do masy serowej). Na spód tortownicy wyłożonej pergaminem ścieramy na tarce jedną część ciasta. Podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Masa: Cztery żółtka i połowę cukru ucieramy na puszystą masę. Ucierając, dodajemy partiami ser, wsypujemy kaszę mannę, budyń i umyte, osuszone rodzynki. Na koniec mieszamy z pianą ubitą ze wszystkich białek i reszty cukru. Masę wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch ścieramy na tarce drugą część ciasta. Dopiekamy 50 minut w temperaturze 175-180ºC.

>>>Na kolejnej stronie znajdziesz przepis na sernik krakowski z konfiturą wiśniową<<<

Rewia

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Sernik gotowany | Sernik na kruchym cieście | Wielkanoc2020