Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wielkanocne inspiracje

Staropolski żur z kiełbasą

Czy wiesz, czym się różni żurek od barszczu? Chociaż zdania na ten temat są podzielone, to w jednej kwestii wszyscy się zgadzają: żurek przygotowujemy na zakwasie z mąki żytniej, a barszcz z mąki pszennej.

Składniki

  • 20 dag wędzonego boczku
  • 500 ml zakwasu żytniego domowego
  • 2 cebule
  • 4-5 ziarenka ziela angielskiego
  • pieprz w ziarnach
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 4 białe, surowe, ale sparzone kiełbasy
  • 2/3 szklanki mleka
  • 3 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

Reklama

Do garnka wlej 4 szklanki wody, włóż ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, liście laurowe i całą białą kiełbasę. Gotuj na średnim ogniu około 40 minut.

Na patelni podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek. Kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i smaż na średnim ogniu, aż boczek i cebula ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek.

Cebulę z boczkiem dodaj do zupy, a kiełbasę z niej wyjmij. Wlej żurek.

Zupę z boczkiem i cebulą gotuj jeszcze przez około 10-15 minut. Mleko najpierw zahartuj kilkoma łyżkami żuru, wymieszaj i dodaj do zupy. Następnie dodaj dwie łyżki chrzanu i majeranek - majeranku w żurku nigdy za wiele. Zupę gotuj jeszcze przez kilka minut na niewielkim ogniu. Podawaj z jajkiem i kiełbasą w kawałkach oraz natką pietruszki.

Zobacz także: