Reklama

Reklama

Wielkanocne inspiracje

Sosy do jaj i mięs

Dodają smaku, podkreślają aromat wędlin, pieczeni, ryb i gotowanych jaj. Sprawdź nasze propozycje na gęste sosy w sam raz do świątecznych dań.

Gdy zasiądziemy do uroczystego śniadania wielkanocnego, na stole pojawią się mięsa, wędliny, pieczenie i pasztety, które mają podkreślić koniec Wielkiego Postu. Co jednak podkreśli smak mięsiw? Najlepsze będą gęste sosy. Możesz je przygotować na bazie majonezu, musztardy, a także jogurtu naturalnego lub śmietany. Stworzą one wyśmienitą kompozycję smakową, a w naszych propozycjach znajdziesz takie, które wzbogacą aromat i doprawią soczyste mięsa. Choć przygotowujemy je na święta, nie znaczy, że tych przepisów nie możesz wykorzystać także na co dzień.

Sos tatarski

Składniki

  • 2 jajka
  • 2-3 korniszony
  • 3 marynowane grzybki
  • 5 cebulek marynowanych
  • kawałek czerwonej marynowanej papryki
  • 2 kolby marynowanej kukurydzy
  • 1 szklanka majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka cukru
  • sok z połówki cytryny

Reklama

Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo. Obierz i posiekaj. Korniszony, cebulkę, paprykę grzybki i kukurydzę pokrój w kosteczkę. Jajka, grzyby i pikle wymieszaj z majonezem. Sos dopraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.  Udekorować korniszonem.

Sos kaparowy

Składniki

  • 1 słoiczek kaparów
  • sok i skórka starta z cytryny
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka masła
  • szklanka bulionu
  • 2 żółtka
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:  Przesmażyć mąkę z masłem, dodać bulion , całe odsączone kapary oraz sok i skórkę z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić z ognia i zaciągnąć żółtkami. Udekorować dużymi kaparami, pieprzem czerwonym oraz listkami bazylii.

Styl.pl

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Wielkanoc2020