Reklama

Reklama

Wielkanocne inspiracje

Pieczony schab z orzeszkami

Taka pieczeń będzie ozdobą świątecznego stołu. Przed podaniem należy ją równo pokroić w plastry o 1 cm grubości i elegancko wyłożyć na półmisku. Będzie pyszna też na zimno.

Składniki

  • 2 kg schabu
  • 10 dag orzechów laskowych
  • 30 dag marchwi
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki
  • 4 kromki chleba
  • 10 dag masła
  • 3/4 l bulionu z kostki
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz

Składniki dodatkowe

  • 70 dag marchwi
  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki
  • 8 dag masła

Przygotowanie:

Reklama

1. Mięso umyć, natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć bez tłuszczu razem z pokrojonymi w kostkę marchewkami i 2 cebulami. Wszystko przełożyć do brytfanny. Polać 2 łyżkami roztopionego masła, piec 1 godz w temp. 180°C, podlewając bulionem.

2. Czosnek i cebulę posiekać, przesmażyć na 2 łyżkach masła. Chleb namoczyć w wodzie, wycisnąć, wymieszać z posiekanymi orzechami i natką, usmażoną cebulą, pozostałym masłem. Podpieczony schab przestudzić, obłożyć masą, piec jeszcze 30 min w temp. 200°C. Zlać sos spod pieczeni, zagotować, zagęścić mąką, doprawić.

3. Marchew pokroić w plasterki, kalafior w różyczki, oddzielnie ugotować, odcedzić, polać przesmażoną na maśle posiekaną cebulą i natką. Podawać do pieczonego schabu, polanego sosem.

Zobacz także:


Twoje Imperium

Reklama