Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wielkanocne inspiracje

Pasztet idealny

Dobrze przyrządzony stanowi bardzo wykwintne danie, które możesz serwować nie tylko na święta.

Możesz go przygotować na wiele sposobów. Najlepiej z mięsa gotowanego w warzywach. Ale świetnie smakuje też pasztet z mięsa pieczonego, z podrobów, drobiu, dziczyzny, warzyw, grzybów, ryb, a nawet sera.

Reklama

Dużym powodzeniem wciąż cieszą się pasztety mięsne, choć i rybne mają coraz więcej miłośników. Wtedy pasztet jest kwintesencją smaku ulubionej ryby. Do jego przyrządzenia świetnie nadają się łosoś, dorsz czy też sandacz.

Kulinarne rady

Przed upieczeniem, zanim wsadzisz masę do formy, połóż na jej dno plastry słoniny. Dzięki temu po upieczeniu pasztet nie będzie suchy. A na specjalne okazje możesz go zapiec w cieście lub zalać galaretą.

Do pasztetu serwowanego na zimno pasuje wiele dipów, np. tatarski, chrzanowy, musztardowy. Możesz też posypać go owocami żurawiny lub borówkami, udekorować kaparami.  W wersji na ciepło pasztet dobrze smakuje polany sosem do pieczeni, grzybowym lub przyrządzonym z brokułów.

Tradycyjny, mięsny

Warzywa i mięso (np. karkówka, łopatka, filet z indyka) gotuj do miękkości. Jeśli chcesz dodać wątróbki (to udoskonali smak pasztetu), gotuj je krótko. Mięso zmiel trzykrotnie z surowym boczkiem, a oprócz bułki tartej dodaj grzyby, cebulę i jajka. Masę na pasztet możesz też wzbogacić orzechami, suszonymi owocami. A czasem szlachetnym

Nie tylko dla wegetarian

Wolisz lekki pasztet? Przygotuj go z warzyw i podaj jako przystawkę. Usmaż plastry cukinii i bakłażana z pomidorami. Przypraw je przyprawą włoską i dodaj czosnek. Zmiel wszystko na gładką masę z jajkami i zapiecz w temperaturze ok. 180° C.

Mięso w pasztetach możesz zastąpić soczewicą, soją, fasolą. Te pasztety robi się tak samo jak mięsne, tylko zdecydowanie mocniej przyprawia.

Pasztet ze szpinaku z parmezanem

Składniki na 10 porcji: 1 kg szpinaku, ząbek czosnku, łyżka soku z cytryny, 3 łyżki oliwy 10 dag sera feta 10 dag twarogu 10 dag startego parmezanu, pęczek dymki kajzerka, 1/2 szklanki śmietanki, 3 jajka po łyżce posiekanej natki i koperku sól, pieprz.

Przygotowanie:
1. Zagotuj wodę z solą, ząbkiem czosnku, łyżeczką oliwy i łyżką soku z cytryny. Na wrzątek wrzuć umyty, przebrany szpinak i gotuj około 5 minut. Dobrze osącz na sicie.
2. Bułkę namocz w śmietance. Oczyść, posiekaj dymkę i zeszklij ją na pozostałej oliwie.
3. Odciśniętą bułkę zmiksuj z twarogiem, szpinakiem i dymką. Połącz z drobno startym serem feta, połową parmezanu, posiekanym koperkiem i natką oraz odrobiną soli, pieprzu i jajkami.
4. Formę pasztetową nasmaruj oliwą, napełnij przygotowaną masą. Wyrównaj powierzchnię, posyp pozostałym parmezanem. Pasztet wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut w temperaturze 200°C. Podawaj na gorąco.