Reklama

Reklama

Wielkanocne inspiracje

Mazurek z masą czekoladową

Mazurki to specjalność wielkanocnej kuchni polskiej. Ozdabia się je lukrem, migdałami, bakaliami czy konfiturami.

Składniki na ciasto półkruche

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki proszku do pieczenia

Składniki na masę czekoladowo-migdałową

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g migdałów
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 100 ml wody

Przygotowanie ciasta półkruchego:

Reklama

Mąkę przesiać na stolnicę i uformować z niej kopczyk.

Zrobić wgłębienie, wsypać cukier i dodać zimne masło. Posiekać całość nożem. Dodać proszek do pieczenia, jajka i śmietanę. Szybko zagnieść.

Ciasto owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkować i rozłożyć na blasze. Piec w temp 180 stopni około 20 minut.

Przygotowanie masy:

Migdały sparzyć, zdjąć skórki, osuszyć i zmielić.  Czekoladę zetrzeć na tarce.

Zagotować wodę z cukrem, do gorącego syropu wrzucić migdały i czekoladę.

Energicznie wymieszać, zdjąć z ognia i ostudzić.

Dodać masło i utrzeć na gładką masę.

Masę wyłożyć na ciasto, można całość udekorować migdałami.

Zobacz także:

 




Styl.pl

Reklama