Reklama
Wielkanocne inspiracje

Makaron i tuńczyk w sosie czosnkowym

Świąteczne menu raczej nie należy do zbyt lekkich. Dlatego warto je urozmaicić o danie, które będzie wytchnieniem dla naszego żołądka.

Składniki

  • 4 jaja
  • 500 g makaronu (fusilli albo jak kto woli - świderki)
  • 500 g brokułów
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • sól
  • 1-2 ząbki czosnku
  • jogurt
  • majonez
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • świeża bazylia
  • 150 g pomidorów koktajlowych
  • 50 g czarnych oliwek

  1. Zagotuj osoloną wodę w garnku. Wsyp makaron i ugotuj go al dente (tak przygotowany jest mniej tuczący i zachowuje lepszy smak w połączeniu z sosami). Brokuły umyj i podziel na małe różyczki. Ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel cytryny. Po ok. 5 min wyjmij je z wody i odcedź.

2. Ugotowane jaja pokrój na ćwiartki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i przekrój na pół.

3. W rondlu podgrzej oliwę i dodaj starty czosnek, podsmaż. Wrzuć makaron, pomidory, oliwki, tuńczyka oraz śmietanę z majonezem. Dodaj bazylię i jajka.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama