Reklama
Wielkanocne inspiracje

Jajka przepiórcze z komosą ryżową i domowym majonezem

Razem z Marcinem Jabłońskim, szefem kuchni warszawskiej restauracji Naturel, oraz ekipą z poznańskiej pracowni Kwiaty i Miut urządziliśmy święta wśród kwiatów. Ważne było nie tylko to, czy są ładne, ale też czy smaczne. Oto jedna z naszych propozycji.

Przepis na 4 porcje

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 20 jaj przepiórczych
  • 200 g komosy ryżowej czarnej

Składniki na majonez

  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 20 ml octu winnego białego
  • 600 ml oleju
  • 65 ml wody
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

Zrób majonez: w misce wymieszaj trzepaczką żółtka z musztardą, cukrem, octem, czosnkiem niedźwiedzim. Powoli dolewaj olej, a na końcu odmierzoną ilość wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jaja przepiórcze ugotuj na twardo. Opłucz zimną wodą, odstaw do wystudzenia.

W osobnym garnku zagotuj 500 ml osolonej wody, wrzuć komosę, gotuj 10-15 minut (powinna być al dente, lekko chrupiąca). Gdy ostygnie, wymieszaj ją w misce z majonezem. Obierz ugotowane jajka, wrzuć do komosy.

Reklama

Twój STYL 04/2016

Twój Styl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama