Reklama

Reklama

Wielkanocne inspiracje

Drożdżowy zajączek

Ozdabianie ciasta najlepiej zostawić dzieciom. One będą mieć frajdę, a ty – minimum pół godziny spokoju.

Składniki

  • 30 dag mąki tortowej
  • 12 dag drobnego cukru
  • 1/2 szklanki mleka 3,2 proc.
  • 8 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki rodzynek sułtanek
  • lukier, masa marcepanowa, łuskane migdały i czekoladowy pisak do dekoracji
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Reklama

1. Przygotować rozczyn z drożdży, ciepłego mleka, 1 łyżki cukru oraz 3 łyżek mąki. Składniki rozczynu rozetrzeć w misce łyżką, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuścić, wystudzić.

2. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałą mąkę, cukier i jajko z żółtkami. Miksować lub wyrabiać ręcznie, stopniowo dolewając roztopione masło. Gdy ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od rąk, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.1,5-2 godz.).

3. Kiedy ciasto podwoi objętość, dodać rodzynki, wymieszać, przełożyć do świątecznej formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką, zostawić do wyrośnięcia na 30 min. Piec 30 min w temp. 170°C. Wyłączyć piekarnik, drzwiczki uchylić, zostawić do wystygnięcia, udekorować.

Zobacz także:

Twoje Imperium

Reklama