Reklama

Anyżki

Anyżowe ciasteczka w białej polewie.

Składniki: 250 g mąki półgrubej, 60 g cukru pudru, 140 g masła, 1 żółtko, 1 łyżeczka mielonego anyżu. Polewa: 1 białko, 100 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny.

Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Dodać pokrojone masło, żółtko i anyż. Zagnieść twardsze ciasto, włożyć je do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować je na placek o grubości ok. 3 mm, wykroić z niego gwiazdki. Gwiazdki rozłożyć na blachach i piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę do schłodzenia.

Reklama

Z białek, cukru i soku z cytryny utrzeć gładką, błyszczącą polewę. Ciasteczka posmarować polewą i poczekać, aż zastygnie.


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy