Reklama

Latte, ristretto, cappuccino - jak je od siebie odróżnić?

Espresso, latte, cappuccino, a może americano? Sposobów podawania kawy jest bez liku. Pod nazwami różnych kaw często kryją się niespodzianki. Nieporozumienia wynikają przede wszystkim z faktu, że w różnych częściach świata, ale także i w Polsce, inaczej podchodzi się do kwestii przyrządzania i podawania tego napoju. Jak je rozróżnić?

Mamy dla was krótki przewodnik, dzięki któremu w kawiarni zawsze zamówicie kawę, na którą w danej chwili macie ochotę.

Espresso

Wszystkie kawy, niezależnie od efektu końcowego, tworzone są na bazie espresso. Jest ono najbardziej klasyczną z kaw podawanych w restauracjach. Większości kojarzy się przede wszystkim ze słoneczną Italią. Jest to kawa przygotowywana w małych porcelanowych filiżankach o pojemności ok. 50-70 ml. Ma wyrazisty smak, parzona jest ze świeżych ziaren nie dłużej niż 25 sekund.

Dobrym zwyczajem jest podanie do niej szklanki wody niegazowanej. Najlepiej wypić ją zanim sięgniemy po espresso. Woda wyczyści nasze kubki smakowe, dzięki czemu poczujemy bogatsze nuty smakowe kawy.  Espresso występuje także w innych postaciach tj. espresso lungo (dopełnione większą ilością wody), ristretto (skoncentrowane espresso jedynie z kroplą wody, ale za to podwójnie mocne tzw. kawowy "shot" ) czy macchiato, a więc espresso z mleczną pianką.

Reklama

Americano

Często i chętnie pitą kawą jest również tzw. americano, czyli czarna kawa o niezwykłym aromacie. Przygotowuje się ją rozcieńczając wcześniej zaparzone espresso gorącą wodą (tym razem w proporcjach 1/3 espresso i 2/3 gorącej wody. Dzięki wcześniej zaparzonemu espresso kawa nabiera jeszcze lepszego smaku i aromatu. Jeżeli chcemy, aby na powierzchni utworzyła się pianka tzw. crema należy odwrócić proces przygotowywania. Najpierw nalać do filiżanki gorącą wodę, a później dodać do niej espresso.

Cappuccino

Ten sposób przyrządzania kawy wymyślony został przez mnichów z zakonu kapucynów i nazwany właśnie na ich cześć. Do cappuccino używa się około 100 ml mleka, które po spienieniu powinno mieć 125 ml objętości. Przygotowany napój ma zatem wg włoskich standardów 150 ml. Mleczna, kremowa pianka na powierzchni ma 1-2 cm grubości i jest całkowicie pozbawiona pęcherzyków powietrza.

Według włoskiej tradycji cappuccino pija się tylko do południa, a najchętniej rano wraz ze słodką przekąską. Tradycyjna filiżanka do tego rodzaju kawy powinna mieć pojemność ok. 200 ml i ładny pękaty kształt. Spienione mleko w filiżance często posypywane jest kakao, cynamonem lub innymi dodatkami w zależności od upodobań.

Flat white

Kawa z mlekiem znana również pod nazwą "kawa biała" przygotowywana jest najczęściej z mocnej czarnej kawy połączonej z podgrzanym mlekiem w proporcjach 1:1. Mleka nie spienia się, więc zazwyczaj na powierzchni nie ma pianki. Do kawy białej mleko może być również podane w małym naczynku obok, tak aby klient mógł sam nalać mleka do filiżanki.

Latte czy latte macchiato?

Dwoma bardzo znanymi i lubianymi kawami są również caffe latte oraz latte macchciato. Obie kawy mimo zawartości dużej ilości mleka, odrobinę się od siebie różnią. Caffe latte przyrządza się w proporcjach 1/3 espresso oraz 2/3 mleka i podaje się ją najczęściej w kubkach lub dużych filiżankach. We Francji można spotkać również caffe latte podane w miseczce, ponieważ pijana jest najczęściej do śniadania, a Francuzi lubią moczyć w niej croissanty.

Latte macchiato bazuje z kolei na włoskim pomyśle, a spopularyzowana została przez Amerykanów. Charakterystyczne dla tego rodzaju kawy są widoczne trzy warstwy (właśnie dlatego najczęściej napój podawany jest w przezroczystych szklankach). Najniższą warstwę stanowi mleko, w środku mamy espresso, a na samej górze mleczną piankę. Właśnie na bazie caffe latte i latte macchiato powstają teraz w kawiarniach inne słodkie napoje (np. z syropami karmelowymi, z dodatkiem ziół, alkoholi, znanych ciasteczek czy kawy sezonowe).

Kawa po wiedeńsku

Kawa po wiedeńsku zajmuje szczególne miejsce wśród kaw z dodatkami, szczególnie dla polskich smakoszy. Dlaczego? Pierwsza kawa oraz kultura jej picia zawędrowała do Polski właśnie spod Wiednia. Kawę po wiedeńsku podajemy w szerokiej filiżance o pojemności ok. 250 ml (jak do cappuccino). Jest raczej słodka (mniej lub bardziej w zależności od użytych składników), dlatego warto ją podawać z deserem, najlepiej w postaci mało- lub średniosłodkiego ciasta. Oryginalna kawa podawana w wiedeńskich kawiarniach to mocny kawowy napar, zazwyczaj z czekoladą, z dodatkiem bitej śmietany oraz posypką z cynamonu, kakao lub zmielonych ziaren kawowych.

O tym, że istnieją różne rodzaje kaw wiedzą wszyscy. Należy jednak pamiętać, że etykieta jej podawania jest równie ważna jak ta, która dotyczy podawania wina. W dobrym tonie jest, aby kawa podana została w filiżankach z grubszej porcelany, ponieważ one zatrzymują ciepło na dłużej. Istotne jest również, aby naczynie nagrzać zanim naleje się do niego kawy. Jeżeli espresso zostało dobrze zaparzone, a kawa ładnie podana, to w każdej postaci będzie smakować doskonale!

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy