Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wigilijny koncert trzech tenorów

Polskie wigilijne potrawy czy tradycyjne dania w nowoczesnym wydaniu? Który z mistrzów przekona nas do swoich przepisów? Czyje ciasto zniknie pierwsze ze stołu? Zapraszamy na świąteczną ucztę, która łączy to, co najlepsze: polskie produkty, nowe receptury i kreatywny sposób przygotowania. Zapowiada się smakowite Boże Narodzenie!

Robert Sowa - święta to dla mnie czas odpoczynku i regeneracji. Boże Narodzenie świętuję przez cały grudzień w swoich restauracjach, dlatego na wigilię cieszę się głównie ze względu na wspólne chwile z najbliższymi. Oczywiście jedzenie jest ważne, uwielbiam śledzie w oleju lnianym, generalnie w domowym menu królują polskie tradycyjne potrawy w nowoczesnym wydaniu.

Reklama

Robert Wojnarowski - mama robi pierogi tradycyjne, ja z kaczką i rodzynkami. Moja mama była kucharką, tata kolekcjonował książki kucharskie. Na naszym świątecznym stole spotyka się podlaska tradycja z nowymi trendami. Domownicy przyznają, że z tego zderzenia powstają same dobre rzeczy.

Krzysztof Kopciński - Nasze święta dzięki dzieciom są radosne, a jedzenie to słodkie niespodzianki. Mój pierwszy deser to wielopiętrowa galaretka, zrobiłem ją jako 6-latek. Rodzinę, żonę i dzieci lubię w święta zaskoczyć, np. w tym roku zamierzam przygotować miodownik z fasolą tonka. Jest słodka z natury, więc zastąpi cukier.

Śledź w oleju lnianym z racuszkami ziemniaczanymi, kwaśną śmietaną i wędzonym kawiorem z pstrąga

Składniki

  • 8 filetów ze śledzia matiasa
  • w oleju
  • 1 szklanka oleju lnianego
  • 3 posiekane w kostkę słodkie
  • cebule
  • 4 małe placki ziemniaczane
  • z grubo tartych ziemniaków
  • 4 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżeczki wędzonego kawioru
  • z pstrąga
  • 4 ugotowane jajka przepiórcze
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 4 marynowane rzodkiewki
  • świeże zioła

Przygotowanie:

Filety śledziowe przytnij z każdej strony tak, aby były równe (z pozostałych kawałków można zrobić tatara). Tak przygotowane śledzie ułóż w szklanym naczyniu lub słoiku na przemian z cebulą, stopniowo zalewając olejem. W słoiku dłużej się przechowają i będą bardziej aromatyczne. Na talerzu ułóż chrupiące racuszki ziemniaczane i na nich przygotowane ryby, udekoruj jajkami przepiórczymi, kwaśną śmietaną, rzodkiewką, wędzonym kawiorem i ziołami.

Pieczony jesiotr z sosem z kiszonych ogórków i czarnym kawiorem

Składniki

  • 4 sztuki po 160 g fileta z jesiotra
  • bez skóry
  • Do smażenia:
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 4 gałązki tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska, kolorowy pieprz
  • 50 g gotowego kawioru
  • czarnego z jesiotra
  • 4 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • cztery gałązki koperku
  • Sos z kiszonych ogórków:
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 drobno posiekane ząbki
  • czosnku
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • 3 tarte duże kiszone ogórki bez
  • skóry
  • 1/2 szklanki wytrawnego
  • białego wina
  • 300 ml śmietany kremówki
  • sól morska, gałka
  • muszkatołowa, biały pieprz

Przygotowanie:

Umyte i oczyszczone filety z jesiotra ułóż w szklanej misce z pokrojonym czosnkiem, tymiankiem i odstaw do lodówki na godzinę. W garnku na maśle klarowanym usmaż cebulę, czosnek, wlej wino, śmietanę i gotuj około 20 minut aż do momentu odparowania wody i zgęstnienia sosu. Następnie dodaj tarte ogórki, zamieszaj, dopraw do smaku solą morską, białym pieprzem, gałką muszkatołową i gotuj około 10 minut. Jesiotra usmaż (krótko) na klarowanym maśle z czosnkiem, tymiankiem z każdej strony na złoty kolor i dopraw do smaku solą morską i pieprzem. Tak przygotowaną rybę ułóż w pojemniku żaroodpornym, dodaj 3 łyżki masła i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10-15 minut. Wylej sos na głębokie talerze, włóż jesiotra, dodaj łyżeczkę śmietany, kawior czarny i udekoruj gałązką koperku.

>>Na kolejnej stronie znajdziesz przepis na pieczony comber i pierogi z mięsem z kaczki<<