Przejdź na stronę główną Interia.pl

Uszka na trzy sposoby

Minipierożki z grzybami są tradycyjnym daniem wigilijnym, podawanym zwykle do barszczu. Ale to nie jedyny sposób na te małe pyszności.

Uszka to niewielkie pierogi, których różki zostały sklejone. Są wypełnione farszem np. grzybowym, mięsnym, szpinakowym czy serowym.

Reklama

Zwykle używane są jako dodatek czystych zup, tj. takich, które nie zawierają warzyw ani mięsa. Mogą być podawane w barszczu czerwonym, rosole czy zupie pomidorowej. Doskonałe są również jako potrawa samodzielna - z roztopionym masłem, tartą bułką bądź innym dodatkiem.

Odpowiednikiem polskich uszek są popularne włoskie tortellini, które zwykle jada się z sosem pomidorowym albo z oliwą i parmezanem. Jeśli zostaną wam uszka z Wigilii, na drugi dzień śmiało możecie spróbować ich zapieczonych z serem żółtym.

Uszka z grzybami i orzechami

Składniki: szklanka mąki, sól, pieprz, 3 dag ugotowanych suszonych grzybów, 1 cebula, posiekana natka, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 1 jajko, łyżka oleju.

Przygotowanie: z mąki z solą, dolewając wodę zagnieść ciasto pierogowe. Cienko rozwałkować., wykrawać małe kółeczka. Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, wymieszać z natką, orzechami i posiekanymi grzybami. Przyprawić solą i pieprzem. Wbić jajko, wymieszać. Po porcji farszu układać na każdym placuszki. Zalepiać. Przeciwległe końce pierożków zlepić, aby powstały uszka. Gotować w posolonej wodzie, około 1 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać do barszczyku.

Dowiedz się więcej na temat: uszka | Wigilia