Reklama

Reklama

Te pierniki smakują najlepiej. Są prosto z serca

Anna Dymna i podopieczni "Doliny Słońca", dorosłe osoby z niepełnosprawnością intelektualną, przywitali w Radwanowicach dwóch znakomitych krakowskich kucharzy: Aleksandra Zachutę i Mateusza Gruszkę.



Wspólnie z nimi  przygotowali, według wyjątkowej receptury, bożonarodzeniowe pierniczki.

Zrobili to nie tylko dla siebie. Wypieki zostaną przekazane również na 28. finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

Reklama

Podopieczni z "Doliny Słońca" ogromnie cieszyli się z faktu, że swoimi pierniczkami będą mogli podzielić się z tymi, którzy, podobnie jak oni, potrzebują wsparcia, uwagi i nadziei. 

Pamiętajmy, że każdy może uczynić gest miłości, by tegoroczne Boże Narodzenie podopiecznych z "Doliny Słońca" było piękniejsze i bardziej radosne.

Każdy może pomóc tym, którzy sami nie potrafią poprosić o pomoc.

Jak Ty możesz pomóc?

Przekaż darowiznę:
SANTANDER BANK POLSKA SA 25 1090 1665 0000 0001 0838 1162

Przepis na pierniki z Doliny Słońca


Składniki na trzy blachy pierników

  • 200 g mąki pszennej
  • 90 ml płynnego miodu (w temp. pokojowej)
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 60 g białego, drobnego cukru
  • 130 g stopionego, ostudzonego masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 1.5 łyżeczki przyprawy do pierników
  • ok. pół szklanki migdałów najlepiej bez skórki

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z miodem, dodajemy cukier, przyprawę korzenną, masło, sodę i połowę roztrzepanego jajka (druga część przyda się do smarowania pierniczków). Wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie gładkie, sprężyste i da się uformować. Odstawiamy je do schłodzenia (do lodówki) na ok. 20 minut.

Po tym czasie odrywamy z ciasta niewielkie kęsy i rozwałkowujemy na grubość 0,5-0,7 cm. Wycinamy foremką do ciastek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy ok. 2 cm. Smarujemy pozostałym jajkiem, w każde ciastko wciskamy połówkę migdała. Pieczemy w 175 st. C. przez 8-10 minut, do jasnobrązowej barwy.

Zobacz również:

Styl.pl

Reklama