Reklama

Tarta z tuńczykiem i koprem. Efekt gwarantowany

Zamiast kopru włoskiego, czyli fenkuła, można do tarty dodać usmażoną cukinię. A zamiast tuńczyka użyć innej ryby z puszki.

Czas przyrządzenia: 75
Składniki dla: 8

Składniki

  • 3 puszki tuńczyka w sosie własnym (po ok. 20 dag)
  • 10 dag anchois
  • 15 dag mąki
  • 6 dag sera twarogowego
  • 5 dag żółtego sera
  • 1 jajko
  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • 5 łyżek oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Dodać starty ser żółty, pokruszony ser twarogowy, jajko i 3 łyżki oleju, dobrze zagnieść na gładkie ciasto.

Zawinąć w folię, schładzać 30 min w lodówce. Koper włoski umyć, pokroić w paski, obsmażyć na reszcie oleju, by zmiękł, doprawić, ostudzić. 

Rybki odcedzić z zalewy. Formę do tarty wyłożyć ciastem, na nim ułożyć rozdrobnionego tuńczyka, anchois i usmażony koper. Piec 25 min w temp. 180°C.

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: tarta | ryba | Kolacja | Styl.pl | święta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy