Reklama

Reklama

Świąteczny stół u Magdy Gessler

Chciałabyś przygotować pyszne dania i szukasz inspiracji? Zobacz, co na magiczny czas świąt proponuje znana restauratorka.

Zawsze podkreśla znaczenie tradycji i konieczność dbania o świeżość produktów. Nic dziwnego, że dla wielu Polaków stała się prawdziwym kulinarnym autorytetem. Jak można się domyślić, jej propozycje dań na świąteczny stół są mocno osadzone w polskiej tradycji, a sposób przygotowania doprowadzony jest do perfekcji w najdrobniejszych szczegółach.

Barszcz wigilijny z uszkami

Składniki

  • 1 kg obranych buraków
  • 5 ząbków czosnku
  • grzyby suszone (ilość wedle uznania)
  • 3 l wywaru warzywnego
  • winne jabłko
  • zakwas z buraków
  • 35 dag ugotowanych suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
  • cebula
  • sól i pieprz
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki masła

Reklama

Buraki i grzyby zalej wywarem i gotuj na średnim ogniu, aż buraki będą miękkie. Przecedź. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, dodaj zakwas, przekrojone główki czosnku, jabłko pokrojone na ćwiartki, sól oraz pieprz. Całość podgrzewaj 15 minut, nie gotuj. Mąkę połącz z żółtkiem, łyżeczką soli i dolewając ciepłej wody zagnieć ciasto.

Na reszcie masła zeszklij posiekaną cebulę, dodaj odłożone z barszczu grzyby i natkę pietruszki. Podsmaż i dopraw solą oraz pieprzem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wytnij małe kółka. Na środku ułóż nadzienie i zlep uszka. Gotuj w lekko osolonej wrzącej wody, aż wypłyną na powierzchnię. Wkładaj po kilka na talerz i zalej barszczem, możesz lekko posypać natką.

Karp faszerowany grzybami

Składniki

  • 2 kg karpia
  • 40 dag suszonych podgrzybków
  • 2 duże cebule
  • masło
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • cytryna
  • pomidorki koktajlowe
  • marynowane pieczarki
  • papryka czerwona

Rybę wypatrosz, pozostawiając głowę. Usuń jednak oczy i skrzela. Następnie dokładnie umyj i osusz. Natrzyj solą oraz pieprzem. Włóż do lodówki na pięć godzin.

Wcześniej namocz grzyby. Ugotuj je w tej samej wodzie, odsącz i drobno posiekaj. Cebule i oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę pokrój w kostkę, usmaż na łyżce masła. Dodaj podgrzybki, podsmaż, podlej odrobiną wody spod grzybów i duś przez kilka minut. Pod koniec przypraw solą i pieprzem.

Wymieszaj. Tak przygotowanym farszem napełnij karpia, zepnij wykałaczkami i zasznuruj dratwą. Rybę ułóż w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia, polej 4 łyżkami roztopionego masła i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 60 minut w temperaturze 180°C. Podczas pieczenia podlewaj powstałym sosem. Po upieczeniu podziel karpia. Udekoruj natką, pomidorkami koktajlowym i pieczarkami. Skrop cytryną.

Na Żywo

Reklama