Przejdź na stronę główną Interia.pl

Świąteczny keks

Bakalie w cieście nie opadną, gdy obtoczysz je w mące pszennej lub ziemniaczanej.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 5 jajek
  • 250 g masła
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżka mleka
  • ok. 300 g bakalii plus trochę do dekoracji

Przygotowanie:

Reklama

Przesiej mąkę, przygotuj bakalie. Jeśli masz gotową mieszankę keksową, pokrój ją na mniejsze kawałki, wymieszaj z 1-2 łyżkami mąki i odstaw na bok. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dalej, miksując na najwyższych obrotach i dodając po jednym żółtku. Do ubitej masy wsypuj stopniowo mąkę, miksując na najniższych obrotach. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy i wymieszaj drewnianą łyżką. Sodę połącz z mlekiem i dolej do masy. Dodaj bakalie.

Ciasto przełóż do przygotowanej keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz w temp. 180 stopni C ok. 60 minut. Po ostygnięciu udekoruj według uznania.

Zobacz także: