Przejdź na stronę główną Interia.pl

Świąteczne pierogi z grochem i grzybami

Składniki na ciasto

  • 5,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • jajo
  • szczypta soli

Składniki na farsz

  • litr kiszonej kapusty z marchewką
  • szklanka łuskanego grochu
  • 400 g mrożonych borowików
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku

Groch zalewam zimną wodą i moczę przynajmniej 2 godziny. Wodę odlewam, zalewam świeżą i gotuję groch, aż będzie miękki. Odcedzam i rozgniatam tłuczkiem. Kapustę zalewam wodą i gotuję do miękkości. Odcedzam, a gdy wystygnie, odciskam, siekam i łączę z grochem.

Borowiki rozmrażam na sicie. Grzyby i obrane cebule kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam masło, szklę na nim cebulę i wrzucam pokrojone grzyby. Duszę 15 minut, aż będą miękkie. Dodaję do kapusty z grochem, doprawiam pieprzem, solą, mieszam, by składniki farszu się połączyły. 

Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję szczyptę soli, wbijam jajo, mieszam. Następnie wlewam gorącą wodę i wyrabiam, aż ciasto będzie elastyczne. Dzielę je na mniejsze kawałki, podsypuję mąką i cienko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam krążki. Na środek każdego kładę łyżeczkę farszu z kapusty, grochu i borowików. Zlepiam brzegi i gotuję pierogi w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię, odcedzam.

Przepis Agaty Skiby z Morawic

Zobacz także:

Reklama