Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sposoby na świąteczny piernik

Kilka rad, dzięki którym ciasto zawsze będzie miało piękną barwę, aromat i błyszczącą skórę.

1. Aby piernik miał ciemniejszą barwę, miód, który jest w przepisie, zrumień z korzennymi przyprawami (goździki, cynamon) albo dodaj do miodu 2-3 łyżki upalonego na karmel cukru. Miód do piernika nie musi być prawdziwy, możesz wziąć tańszy sztuczny. 

Reklama

2. Aby piernik miał intensywniejszy aromat, do ciasta piernikowego dodaj kilka kropli rumu lub araku (może być esencja arakowa do ciast), a dla lepszego smaku - parę kropli likieru miętowego. 

3. Aby w cieście nie powstały pęcherze, po przelaniu ciasta piernikowego do blaszki nakłuj je równomiernie widelcem - w trakcie pieczenia tędy ujdzie wytwarzająca się para. 

4. Aby piernik miał pięknie błyszczącą skórkę, 10 minut przed końcem pieczenia posmaruj jego wierzch letnim osłodzonym mlekiem.

5. Jeśli piernik zamierzasz przełożyć marmoladą, musisz ją wcześniej zagotować, energicznie mieszając - to zapobiegnie jej fermentacji. Marmoladę możesz też wymieszać z rozpuszczoną gorzką czekoladą i bakaliami - takiemu wypiekowi "na bogato" nikt z domowników się nie oprze.

Zobacz także: