Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sałatka ziemniaczana ze śledziem

Do Świąt jeszcze trochę czasu, ale warto już zaczerpnąć inspiracji, co przygotować na wigilijny stół.

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 4 buraki
  • 4 filety śledzia w occie
  • 5 jaj
  • 2 marchewki
  • cebula
  • 6 łyżek majonezu
  • mały jogurt naturalny
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki albo szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Ziemniaki, buraki i marchew dokładnie szorujemy i gotujemy na parze ze skórką. Zostawiamy do wystygnięcia, a następnie cienko obieramy. 

2. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, a buraczki i marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach do osobnych salaterek. Cebulę drobno siekamy, śledzie kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka siekamy nożem lub rozdrabniamy widelcem. Białka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Majonez łączymy z jogurtem. Dwie łyżki sosu mieszamy z ziemniakami i doprawiamy solą oraz pieprzem. 

3. W płaskiej formie ceramicznej lub na półmisku układamy cienką warstwę ziemniaków. Na niej rozkładamy śledzie, smarujemy majonezem i przykrywamy warstwą cebuli. Ponownie smarujemy resztą majonezu. Jako ostatnią warstwę układamy pasami buraczki, marchewkę i jajka. Sałatkę możemy udekorować natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz także:


Rewia

Reklama