Reklama

Roladki z karpia z farszem grzybowym

Wariacje na temat świątecznego karpia? Czemu nie! Polecamy smakowity przepis na rybne roladki z grzybowym farszem.

Składniki

  • 4 filety z karpia
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła

Składniki na concasse

  • 2 pomidory malinowe
  • sól
  • cukier trzcinowy do smaku
  • 1 łyżeczka białego octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy
  • garść natki pietruszki
  • garść szczypiorku
  • garść koperku

Składniki na farsz

  • 250 g mrożonych prawdziwków lub podgrzybków
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka masła

Składniki na sos

  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz

Przepis pochodzi z 350. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Na łyżce masła zeszklić cebulę. Dorzucić rozmrożone i pokrojone grzyby. Wymieszać i usmażyć. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem. Solą i pieprzem przyprawić też karpia (od strony bez skóry). Nałożyć farsz grzybowy. Zwinąć i obwiązać dratwą (jeśli filety są grube, trzeba je lekko przyciąć).Roladki obsmażyć na łyżce masła. Przełożyć na deskę. Na tę samą patelnię dać trochę masła (dobrze, aby zostało tam trochę grzybów, które wypadną podczas smażenia ryby). Gdy się rozgrzeje, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Wlać wino, odparować. Dolać śmietankę. Wymieszać. Po chwili do sosu przełożyć roladki. Przykryć i dusić do miękkości. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Przyprawić solą. Posłodzić. Wlać ocet i oliwę. Dorzucić posiekaną zieleninę. Roladkę nałożyć na talerz. Polać sosem. Concasse podać w małej miseczce.

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy