Przejdź na stronę główną Interia.pl

Przykryj śledzia pierzynką. Goście będą pod wrażeniem

Warstwowa sałatka podawana na zimno coraz częściej gości na polskich stołach.


Czas przyrządzenia: 1
Składniki dla: 4

Składniki

  • 4 płaty śledziowe
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 buraki
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • majonez
  • pieprz

Reklama

Przygotowanie:

Wymoczone przez kilka godzin śledzie osusz i pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Ziemniaki i marchew dokładnie wyszoruj i przełóż do garnka.

Zalej wodą i gotuj do miękkości. Buraki umyj i ugotuj w osobnym garnku. Obierz ugotowane na twardo jajka.  Zetrzyj je, podobnie jak warzywa, na tarce o dużych oczkach. Możesz też wszystkie te składniki pokroić w kosteczkę.

W salaterce ułóż warstwami: śledzie, oprószoną pieprzem marchew, majonez, ziemniaki, cebulę, znów warstwę majonezu, buraczki, a na końcu jajka. Wstaw potrawę na dłuższą chwilę do lodówki do "przegryzienia się" smaków.  

Zobacz także: