Przejdź na stronę główną Interia.pl

Postny bigos

Składniki

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 duże cebule
  • 2 duże marchewki
  • 2 winne jabłka
  • 100 g suszonych grzybów
  • garść wędzonych śliwek
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki kminku
  • sól, pieprz i cukier o smaku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Grzyby opłukuję pod bieżącą wodą, a następnie zalewam szklanką wody i odstawiam na całą noc do namoczenia. Po tym czasie odcedzam je, ale wody po moczeniu nie wylewam, tylko przelewam do kubka, a grzyby kroję w niezbyt grube paseczki.

Jabłka cienko obieram ze skórki, przekrawam na pół i usuwam gniazda nasienne. Obrane marchewki dokładnie płuczę pod bieżącą wodą. Jabłka i marchewki ścieram na tarce o grubych oczkach. Śliwki, tak jak grzyby, kroję w niezbyt grube paski. 

Obrane cebule kroję w kostkę. W garnku rozgrzewam 3 łyżki oleju i krótko podsmażam cebulę. Dodaję starte na tarce marchewkę i jabłko, duszę 5 minut. Kapustę delikatnie odciskam z nadmiaru płynu, drobno siekam i dodaję do cebuli z marchewką razem z pokrojonymi w paski grzybami, śliwkami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kminkiem i wodą po moczeniu grzybów, mieszam. Dolewam 2 szklanki wody i gotuję na małym ogniu około 60 minut, co jakiś czas mieszając, aż kapusta będzie miękka. Kilka minut przed końcem gotowania doprawiam pieprzem, solą i cukrem. 

Ugotowany bigos odstawiam na 24 godziny w garnku w chłodne miejsce, by smaki dobrze się przegryzły. Na drugi dzień będzie jeszcze smaczniejszy. W Wigilię podaję go z ziemniakami polanymi olejem lnianym lub rozpuszczonym masłem.

Przepis Barbary Bettlaff z Krokowej

Zobacz także:

Reklama