Przejdź na stronę główną Interia.pl

Piętrowa sałatka śledziowa

Składniki

  • 300 g filetów śledziowych
  • 2 średnie buraki
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy szczypiorek

Filety śledziowe dokładnie oczyść i pokrój na kawałki. Buraki, marchew i ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź warzywa i pokrój w niedużą kostkę. 

Cebulę posiekaj i podsmaż. Wymieszaj majonez ze śmietaną, musztardą, sokiem z cytryny i przyprawami. Część połącz z ziemniakami, a resztę z burakami. 

Ułóż w szklanych naczyniach warstwami: śledzie, cebulę, ziemniaki, marchew i buraczki. Udekoruj obficie umytym i posiekanym szczypiorkiem. Przed podaniem koniecznie schłodź w lodówce. 

Zobacz także:

Reklama