Reklama

Piernik z bakaliami

To świąteczny król deserów. Migdały i wiśnie nadają mu szlachetnego charakteru.

Składniki dla: 20

Składniki na ciasto

  • 35 dag miodu
  • 12 dag cukru
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 50 dag mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 125 ml mleka
  • 10 dag migdałów
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 10 dag moreli

Składniki

  • 5 dag blanszowanych migdałów
  • 5 dag kandyzowanych wiśni
  • 1 łyżka posiekanych pistacji

1. Miód, cukier oraz tłuszcz podgrzej mieszając aż wszystkie składniki się połączą. Migdały posiekaj, morele pokrój w kostkę. Wrzuć do miski, dodaj skórkę pomarańczową oraz 1 łyżkę mąki, wymieszaj. Pozostałą mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz kakao. 

2. Do miski wlej przestudzony miód z cukrem i tłuszczem. Dodaj przyprawę do piernika oraz cynamon, zmiksuj. Wciąż miksując dodawaj po jednym jajku. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawaj suche składniki oraz mleko. Na koniec wsyp bakalie, wymieszaj łyżką. 

3. Migdały oraz wiśnie przekrój na pół. Prostokątną blachę (o wym. 35x24 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Na wierzchu rozłóż wiśnie oraz migdały. Piecz 30-40 minut w temp. 180°C. Gdy wystygnie, posyp pistacjami i kwiatkami do dekoracji.

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy