Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Piernik przekładany w czekoladzie

Domowe powidła wykorzystane w przepisie podkreślą smak.


Czas przyrządzenia: 105
Składniki dla: 36

Składniki

  • 500 g+ 150 g miodu
  • 250 g cukru
  • 250 g masła
  • 175 ml mleka
  • 1 kg mąki
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika
  • 200 g mielonych orzechów laskowych
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 200 g powideł śliwkowych
  • migdały do dekoracji

Reklama

Przygotowanie:

Stop w rondelku 500 g miodu z masłem i cukrem. Odstaw do wystudzenia. Mąkę wymieszaj w miseczce z 50 g mielonych orzechów laskowych, solą oraz przyprawą korzenną do piernika. Sodę oczyszczoną rozpuść w mleku. Wlej do miseczki z mąką i orzechami. Wbij jajka. Wlej przestudzony miód z masłem. Zagnieć gładkie ciasto. 

Ciasto podziel na trzy równe porcje. Każdą część cienko rozwałkuj i ułóż na spodzie blachy wyłożonej pergaminem. Kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 13-15 minut. Odstaw do przestudzenia. 

W tym czasie pozostały miód rozpuść na patelni. Wsyp pozostałe orzechy i dobrze wymieszaj. Czekoladę stop w kąpieli wodnej (nad parującą wodą). 

Jeden z piernikowych placków posmaruj śliwkowymi powidłami. Przykryj drugim blatem i lekko dociśnij. Na nim rozsmaruj masę orzechową. Przykryj ostatnim plackiem, lekko dociśnij. Wierzch piernika posmaruj stopioną czekoladą. Udekoruj migdałami. 

Zobacz także:


Dowiedz się więcej na temat: świeta | ciasto | Styl.pl