Reklama

Pasztet dla wegetarian

Boże Narodzenie bez mięsa? Żaden problem! Przedstawiamy ciekawą alternatywę na pasztet - bez mięsa.

Składniki

  • 75 dag pieczarek
  • 10 dag komosy ryżowej
  • 5 małych cebul
  • 3-4 marchewki
  • 10 dag orzechów laskowych
  • 15 dag suszonych moreli
  • 5 dag suszonych śliwek
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 10 dag płatków owsianych
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • 4 gałązki szałwii
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • tłuszcz i mąka do formy

Sposób przygotowania:

1. Komosę namoczyć na noc w dużej ilości wody. Dobrze odcedzić. 

2. Cebulę i pieczarki obrać, pokroić w drobną kostkę, marchew obrać, zetrzeć na tarce. 

3. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić pieczarki, cebulę i marchewkę, doprawić. Dodać posiekaną szałwię, natkę (1/3 odłożyć), mielone migdały i płatki owsiane, podsmażyć. 

4. Smażone warzywa wymieszać z komosą, pokrojonymi w kostkę morelami, śliwkami i orzechami. Masę ostudzić. 

5. Do masy dodać roztrzepane jajka i wino, mocno doprawić, wyrobić. 

Reklama

6. Formę do pieczenia (10x30 cm) nasmarować tłuszczem i obsypać mąką. Włożyć masę. Piec 55 minut w temp. 180°C. 

7. Na 10 minut przed końcem pieczenia wierzch pasztetu posmarować dżemem. Po upieczeniu zostawić w formie jeszcze 5 minut. Posypać pozostałą natką pietruszki.

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy