Reklama

Opływają w czekoladzie. Orzeszki z kajmakiem

Ich smak zapamiętasz na długo.

Czas przyrządzenia: 40
Składniki dla: 14

Składniki

  • 280 g masła
  • 225 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 450 g mąki
  • puszka masy kajmakowej
  • 125 g margaryny
  • mielone orzechy włoskie do dekoracji
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Przygotowanie

Masło ucieram ze 140 g cukru pudru i żółtkami. Dodaję mąkę z 2 łyżkami kakao, szczyptą soli i zagniatam, by składniki się połączyły. Jeśli ciasto klei się do rąk, dosypuję mąki. Z ciasta formuję kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam na 2 godziny do lodówki. Odrywam po kawałku ciasta i wylepiam nim foremki do orzeszków, które piekę 10-12 minut w 180º C. Ciastka wyciągam z foremek i studzę.   

Margarynę rozpuszczam, ale uważam, by nie zawrzała. Zdejmuję z ognia, dodaję 80 g cukru pudru, 3 łyżki kakao i 3 łyżki zimnej wody, mieszam, aż powstanie gładka polewa kakaowa.  Połówkę orzeszka napełniam masą kajmakową i zlepiam z drugą połówką. 

Gotowe ciastko zanurzam do połowy w polewie czekoladowej i posypuję mielonymi orzechami. 

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Dowiedz się więcej na temat: ciasto | święta | Styl.pl | przepis
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy