Reklama

Makowiec z jabłkiem, gruszką i herbatnikami

Przepis na smakowity, efektowny makowiec z dodatkiem owoców i herbatników.

Składniki

  • ok. 40 herbatników
  • 130 g masła
  • 300 g cukru pudru
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 250 g maku namoczonego w mleku
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3 gruszki
  • 1 jabłko

Składniki do dekoracji

  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • połówki orzechów włoskich

Przepis pochodzi z 351. odcinka programu "Ewa gotuje". 

Sposób przygotowania:

Ciepłe masło utrzeć w misce. Wsypać cukier puder i jeszcze raz utrzeć. Stopniowo dodać po jednym żółtku. Uperfumować cukrem waniliowym. Dodać proszek do pieczenia oraz kaszę mannę. Następnie wmieszać po łyżce maku - sparzonego mlekiem i zmielonego dwa razy. Wsypać uprażone i przesiekane orzechy włoskie. Dodać owoce - obrane i starte na jarzynowych oczkach. Prostokątną formę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki - jeden obok drugiego. Do białek dodać szczyptę soli. Ubić. Pianę delikatnie wymieszać z masą makową. Połowę przelać na ciastka w formie i ułożyć drugą warstwę herbatników. Wlać resztę masy. Wyrównać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez godzinę. Po wystudzeniu posmarować czekoladą (roztopioną w kąpieli wodnej, wymieszaną z masłem i mlekiem). Udekorować uprażonymi połówkami orzechów włoskich.

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy