Przejdź na stronę główną Interia.pl

Krokiety z pieczarkami

Składniki na ciasto

  • 4 jaja
  • 4 szklanki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 3 szklanki wody
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka soli

Składniki na nadzienie

  • po 1 kg pieczarek i kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
  • 4 jaja
  • bułka tarta do panierowania
  • masło klarowane
  • olej

Wszystkie składniki na naleśniki mieszam ze sobą, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiam na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni rozgrzewam masło klarowane i smażę cienkie naleśniki. 

Kiszoną kapustę gotuję, aż będzie miękka, odcedzam, studzę, odciskam nadmiar wody i drobno siekam. Pieczarki płuczę, osuszam i drobno siekam. Obrane cebule kroję w kostkę. Na dużej patelni rozpuszczam masło, szklę cebulę, a następnie dodaję pieczarki i smażę kilka minut, aż cała woda z pieczarek odparuje. Wtedy dodaję kapustę i smażę 15-20 minut, często mieszając. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i studzę. 

Na naleśniki nakładam porcję farszu i zwijam je ciasno tak, jak krokiety. Jaja rozkłócam ze szczyptą soli i pieprzu. Zwinięte naleśniki maczam w jajach, a następnie panieruję w bułce tartej. Obsmażam je na oleju na rumiano z każdej strony na wolnym ogniu.

Zobacz także:

Reklama