Przejdź na stronę główną Interia.pl

Keks na białkach

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 7 białek jaj
  • 1/4 szklanki mleka
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mieszanki keksowej
  • aromat rumowy
  • 80 g orzechów (laskowych, włoskich, pistacjowych, migdałów)

Składniki na lukier

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej

Orzechy grubo siekam i dzielę na dwie części. Bakalie zalewam gorącą wodą, odcedzam. Masło ucieram z cukrem na gładką, puszystą masę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i łączę z masą maślano-jajeczną, na przemian z mlekiem i aromatem rumowym. Z osączonych bakalii odkładam łyżkę do dekoracji, a resztę, oraz połowę orzechów, oprószam łyżką mąki, mieszam i dodaję do ciasta. Białka jaj ubijam na sztywną pianę i łączę z ciastem, bardzo delikatnie mieszając. 

Blachę keksówkę smaruję tłuszczem i oprószam mąką. Przekładam do niej ciasto, wyrównuję. Piekę 50 minut w 180ºC. Ciasto wyjmuję z blachy i odstawiam do ostudzenia. 

Cukier puder ucieram z sokiem z cytryny i odrobiną gorącej wody, aż będzie gładki. Polewam nim ostudzone ciasto, a wierzch posypuję odłożonymi bakaliami oraz orzechami. Keks odstawiam w chłodne miejsce, by lukier stężał.

Agnieszka Rybak, Pruszcz Gdański
Zobacz także:

Reklama