Reklama

Reklama

Karp faszerowany

Chciałabyś przygotować pyszne dania i szukasz inspiracji? Zobacz, co na magiczny czas świąt proponuje Magda Gessler.

Składniki

  • 2 kg karpia
  • 40 dag suszonych podgrzybków
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • 2 duże cebule
  • masło
  • pieczarki
  • cytryna
  • pomidorki koktajlowe marynowane
  • papryka czerwona

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Rybę wypatrosz, pozostawiając głowę. Usuń jednak oczy i skrzela. Następnie dokładnie umyj i osusz. Natrzyj solą oraz pieprzem. Włóż do lodówki na pięć godzin. 

2. Wcześniej namocz grzyby. Ugotuj je w tej samej wodzie, odsącz i drobno posiekaj.

3. Cebule i oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę pokrój w kostkę, usmaż na łyżce masła. Dodaj podgrzybki, podsmaż, podlej odrobiną wody spod grzybów i duś przez kilka minut. Pod koniec przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Tak przygotowanym farszem napełnij karpia, zepnij wykałaczkami i zasznuruj dratwą. 

4. Rybę ułóż w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia, polej 4 łyżkami roztopionego masła i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 60 minut w temperaturze 180°C. Podczas pieczenia podlewaj powstałym sosem. 

5. Po upieczeniu podziel karpia. Udekoruj natką, pomidorkami koktajlowym i pieczarkami. Skrop cytryną. 

Zobacz także:


Na Żywo

Reklama