Reklama

Grzybowa z makaronem: Smak z dzieciństwa

Wspomnienia powracają, kiedy do przygotowania zupy użyjemy zebranych w lesie grzybów. Wówczas możemy być pewni, że smak zachwyci gości.

Czas przyrządzenia: 60
Składniki dla: 8

Składniki

  • 70 g suszonych grzybów
  • cebula
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 15 cm pora
  • 4 listki laurowe
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 90 ml śmietanki kremówki
  • po 2 łyżki oleju i masła
  • 250 g makaronu
  • sól

Przygotowanie:
Suszone grzyby płuczę i zalewam zimną wodą, odstawiam na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Odcedzam i grzyby kroję w paski. Obraną marchew, seler i pietruszkę kroję w kostkę. Cebulę pozbawioną łupin drobno siekam. Umytego pora kroję w półplastry. 

Na patelni rozgrzewam masło i olej, przekładam cebulę i smażę, aż się zeszkli. Dodaję marchew i pietruszkę, chwilę smażę. Wrzucam pokrojone grzyby i krótko podsmażam. Dodaję seler, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, mieszam i zalewam bulionem warzywnym. 

Gotuję pod przykryciem około godzinę na małym ogniu. Kilka minut przed końcem doprawiam solą, pieprzem i zaprawiam śmietanką. Ozdobny makaron, np. w kształcie choinek albo tradycyjne kluski gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Dodaję do zupy, mieszam i podaję.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: zupa | zupa grzybowa | świeta | Kolacja | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy