Przejdź na stronę główną Interia.pl

Cielęcina na świąteczny obiad

Zaskocz gości swoją pomysłowością.

Składniki

  • 1,20 kg cielęciny
  • 250 g szalotek
  • 250 g marchewki
  • kilka łodyżek szałwii
  • sól
  • pieprz
  • 1,20 kg cielęciny
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 750 g mrożonej
  • fasolki
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • olej
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

Reklama

Umyj i osusz mięso. Posól je i popieprz, odstaw na kwadrans. Marchewki umyj, obierz i pokrój w kostkę, szalotki obierz, przepołów oberwij listki szałwii. Wszystko to podsmaż przez chwilę na rozgrzanym oleju. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

Na tym samym tłuszczu podsmaż na dużym ogniu z każdej strony mięso, aż powstanie na nim brązowa skórka. Wlej białe wino i podduś w nim cielęcinę około 5-8 minut. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i wlej ostrożnie powstały sos. Przykryj.

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C i piecz mięso około 1,5 godziny, podlewając sosem. Na kwadrans przed końcem zdejmij pokrywkę. Fasolkę rozmroź, przepłucz i ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Odsącz. Umyj pietruszkę i posiekaj. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z kilkoma łyżkami zimnej wody, a następnie dodaj do naczynia i wymieszaj z sosem.

Dopraw sos do smaku solą i pieprzem, dodaj natkę pietruszki, dokładnie wymieszaj. Pokrój pieczeń w plastry i podawaj polaną sosem razem z fasolką.

Zobacz także: