5 mitów o winie
Jaki wpływ na smak wina ma jego wiek? Co zapach korka mówi o jakości trunku? I co właściwie oznacza „temperatura pokojowa”? Odpowiadamy na pytania i obalamy pięć najpopularniejszych mitów o winie.
Im starsze, tym lepsze?
Wbrew powszechnym opiniom, ta zasada dotyczy jedynie niewielkiej liczby win czerwonych i jeszcze mniejszej białych. Zdecydowana większość smakuje lepiej "za młodu" lub po 3-4 latach leżakowania. Tylko w przypadku około dwóch procent wina produkowanego na świecie długie leżakowanie poprawia walory smakowe. Większość przeznaczona jest do picia w "młodszym’ wieku. Duża grupa konsumentów preferuje wina lekkie, świeże i owocowe. Wina, które w wyniku długiego leżakowania nabierają charakterystycznego, ciężkiego smaku, nie każdemu przypadają do gustu.
Często od liczby lat, które wino spędziło w beczce, dużo ważniejszy jest rok zbioru winogron, z którego powstało dane wino. Dotyczy to zwłaszcza tych regionów, gdzie pogoda jest zmienna. Jak mówi winiarskie powiedzenie - nie da się zrobić dobrego wina z kiepskich winogron. Np. w hiszpańskim regionie Rioja w roku 2010 pogoda była bardziej słoneczna niż w 2009> W tej sytuacji młodszy rocznik będzie miał lepszy smak.
Czerwone wino podajemy w temperaturze pokojowej?
Ta reguła powstała wczasach, kiedy średnia temperatura w domach była niższa, niż obecnie. Optymalna temperatura dla win wynosi od 16 do 18 stopni Celsjusza.
W przypadku niektórych win, ich temperatura nie powinna przekraczać 14 stopni Celsjusza. Należy też pamiętać, że im "cięższe" wino, w tym wyższej temperaturze powinno być degustowane.
Zapach korka świadczy o jakości?
Na to pytanie najlepiej odpowiedział Matt Kramer, amerykański krytyk win, który stwierdził, że "T "wąchając korek dowiemy się o jakości wina tyle samo, co o jakości buta po zapachu skarpetki" (cytat pochodzi z książki "Making sense of wine"). Porównanie dosadne, ale prawdziwe.
Czy siarczany w winie mogą być szkodliwe dla zdrowia?
Siarczany występują w większości win, ponieważ dwutlenek siarki to naturalna substancja wykorzystywana w procesie ich fermentacji. To dodatek zupełnie bezpieczny, chyba, że mamy alergię na związki siarki, ale to już kwestia indywidulana.
Alergicy powinni uważać również na taninę zawartą w czerwonym winie (powoduje jedno z najpowszechniejszych uczuleń). Jeśli po wypiciu lampki czerwonego wina masz wypieki na policzkach i dziwnie się czujesz, to może być właśnie znak, że jesteś uczulony na tę substancję. W takiej sytuacji zdecydowanie bezpieczniej będzie zdecydować się na wino białe lub różowe.
Wino z korkiem jest lepsze niż z zakrętką?
Absolutnie nie! Obecnie na świecie stosowane są różne techniki zamykania wina. Najbardziej tradycyjnym sposobem zamknięcia jest oczywiście korek wykonany z kawałka kory dębu korkowego. Alternatywą jest korek z tworzywa sztucznego, coraz częściej stosowana jest także zakrętka metalowa. W wielu krajach, jak Australia i Nowa Zelandia, wino zamykane jest przede wszystkim na zakrętkę. Jedną z przyczyn jest ryzyko wytworzenia się TCA - trójchloroanizolu, na które narażone są wina korkowe.
Wino dotknięte TCA nazywamy winem korkowym. Zamiast aromatu owoców wyczuwamy w nim mokry papier czy tekturę. Wino to nie nadaje się do picia.
Innym powodem odchodzenia od tradycyjnego zamykania korkiem są niższe koszty i większa wygoda otwierania. Zakrętki są popularne przede wszystkim w winach z krajów Nowego Świata. W winnicach europejskich przeważa tradycyjna forma zamykania.
Także, drodzy smakosze, jeżeli w wyborze wina kierowaliście się którymś z powyższych przekonań, możecie śmiało przestać! Otwórzcie się na nowe smaki i doznania.
Świat przecież winem stoi - i to nie tylko tym korkowanym!